Videospeler inladen...

RSV-virus veroorzaakt drukte op kinderafdeling van ziekenhuizen

Het RSV-virus woekert opnieuw in ons land. Ieder jaar rond deze periode raken veel mensen besmet met het virus dat een verkoudheid veroorzaakt. Meestal is het onschuldig, maar bij heel jonge kinderen kan het ademnood veroorzaken en dat kan wel gevaarlijk zijn. De kinderafdelingen in heel wat Vlaamse ziekenhuizen liggen momenteel vol met kindjes die besmet zijn.

Het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) komt ieder jaar voor in ons land, vooral tussen de herfst en de lente. Het is één van de belangrijkste oorzaken van een gewone verkoudheid en is dus meestal compleet onschuldig. De infectie geneest normaal vanzelf na enige tijd.

Maar bij kinderen onder de 2 jaar kan het ook bronchiolitis veroorzaken. "Dat is een ontsteking van de kleine luchtpijptakjes", vertelt kinderarts Sofie Deman van het AZ Sint-Lucas in Gent. "Daardoor gaan die kindjes minder drinken en kunnen ze ook last krijgen van ademnood. In zo'n geval raadpleeg je best een arts."

In heel wat Vlaamse ziekenhuizen merken ze momenteel een grote toename van het aantal kindjes dat besmet is met het virus. "Onze kinderafdeling ligt momenteel redelijk vol", zegt dokter Deman. "Sinds een tweetal weken zijn er heel veel zuigelingen met een RSV-infectie. Ongeveer de helft van alle opnames zijn RSV-opnames."

Wat te doen bij een RSV-infectie?

Het RSV-virus is heel besmettelijk en moeilijk te voorkomen. "In eerste instantie geldt dezelfde behandeling als bij een gewone verkoudheid: de neus goed spoelen, bij koorts een koortswerend middel toedienen en verder gewoon uitzieken in een rustige omgeving", zegt dokter Deman.

"Maar als je merkt dat een baby meer inspanning moet doen om te ademen, als je ziet dat de huid tussen de ribben naar binnen gaat en een putje trekt, als de neusgaten wijd opengaan en als je kindje minder drinkt, dat is het moment om naar een arts te gaan." In het ziekenhuis krijgen de kindjes extra vocht en extra zuurstof ter ondersteuning.

Aangenomen wordt dat bijna alle kinderen een infectie met het virus gehad hebben als ze twee tot drie jaar oud zijn. Van de geïnfecteerde kinderen zal zo'n 2 tot 3 procent bronchiolitis ontwikkelen.

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen