Videospeler inladen...

Rutten over crisis rond migratiepact: "Als men naar verkiezingen wil, moet men dat ook zeggen"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil vermijden dat er nieuwe verkiezingen komen door de politieke crisis rond het VN-Migratiepact. In "De afspraak op vrijdag" had ze ook een boodschap voor de N-VA: "Als men naar verkiezingen wil, moet men dat ook zeggen."

De federale regering is verdeeld over het migratiepact, een tekst waarin landen zich wereldwijd engageren om samen te werken op het vlak van migratie. Open VLD, CD&V en MR zijn voor en willen het pact goedkeuren, N-VA is tegen. Die partij dringt erop aan om eerst een Europees akkoord te sluiten over het pact.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten kwam in "De afspraak op vrijdag" het standpunt van haar partij verdedigen. "Het is een belangrijke eerste stap om met veel landen samen te proberen om illegale migratie aan te pakken en daarop samen te werken. De vraag is: zet je die stap? Of blijven we op een eiland zitten en doen we het alleen?"

In Nederland is er ook discussie over het pact, maar daar is beslist om een verklaring aan de goedkeuring toe te voegen. Daarin kunnen dan bepaalde gevoeligheden worden verduidelijkt. Premier Charles Michel (MR) is die werkwijze genegen en ook Rutten ziet dat zitten: "Als er angst is over de tekst, laat ons dan duidelijk maken hoe wij die lezen. Als de inhoud een probleem is, verklaar dan waar het probleem zit en dan lossen we het op."

We moeten verkiezingen vermijden, want er is nog veel werk

Het standpunt van de N-VA over het pact zit Rutten hoog. "Als het de strategie is: we willen met een thema naar de verkiezingen over iets wat ons goed ligt en gaan zelfs niet luisteren naar een oplossing, dan gaan we ze ook niet vinden. Hoe graag sommige partijen dat ook zouden willen, je stuurt niet van bovenaf waar een campagne over gaat. Dat soort strategisch denken, komt vaak als een boemerang terug."

"Ik reik de N-VA de hand", gaat Rutten verder. "Als men in Nederland heel duidelijk zegt dat dit een belangrijke eerste stap is, maar dat ze graag de puntjes op de i willen zetten, laat ons dat dan hier ook doen. Als het iets anders is, dan stevenen we af op een crisis en dan moeten we vermijden dat we naar vervroegde verkiezingen gaan, want er is nog veel werk. En als men naar verkiezingen wíl, moet men dat ook zeggen."

Bekijk het gesprek over het migratiepact in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen