Jonas Hamers / ImageGlobe

"Geoblocking" officieel ten einde: online winkelen kan voortaan zonder beperkingen binnen Europese Unie

Binnen de Europese Unie is het voortaan mogelijk om producten uit andere lidstaten te kopen zonder daarbij geconfronteerd te worden met hogere prijzen of bijkomende betalingskosten. Zo komt er een einde aan “geoblocking”, waarbij handelaren weigeren producten te verkopen of diensten te leveren aan klanten uit een andere lidstaat. Vanaf vandaag treden de nieuwe regels in werking.

Bij “geoblocking” weigeren handelaren bepaalde producten te verkopen of diensten te leveren aan klanten uit het buitenland. Tijdens het online shoppen word je vaak omgeleid naar de nationale versie van de website waarop je wilt winkelen. Daar gelden specifieke prijzen, die minder voordelig kunnen zijn.

Maar dankzij de nieuwe Europese wetgeving komt er nu dus een einde aan "geoblocking". Online schoenen kopen of een festival ticket bestellen op een buitenlandse site is voortaan makkelijker. Mensen die een bepaald product willen bestellen op een buitenlandse site mogen niet langer geweigerd worden op basis van hun nationaliteit of woonplaats. Als je vanuit België bijvoorbeeld graag een handtas wil kopen op een Spaanse site, lukt dat vanaf nu zonder problemen. Ook betaalkaarten uit andere EU-lidstaten worden voortaan geaccepteerd.

Dit is een belangrijke stap richting de creatie van een echte "Digitale Eengemaakte Markt". De nieuwe regels gelden voorlopig niet voor het streamen van muziek of films uit het buitenland. Binnen 2 jaar herbekijkt Europa of ze de barrières ook hier kan opheffen.

In 2016 maakte VRT NWS-journalist Rob Heirbaut deze reportage waarin de beperkingen van geoblocking worden uitgelegd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen