Videospeler inladen...

Lydia Peeters vervangt Tommelein als Vlaams minister

Vlaams Parlementslid Lydia Peeters (49) vervangt Bart Tommelein in de Vlaamse regering als minister van Begroting en Energie. Dat heeft Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten bekendgemaakt op een persconferentie.

Lydia Peeters is momenteel burgemeester van de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem. De Open VLD was daar na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober opnieuw de grootste partij en dus kon burgemeester Lydia Peeters zich opmaken voor een vierde ambtstermijn als burgemeester.

Maar ze wordt dus minister van Energie, Financiën en Begroting in de Vlaamse regering ter vervanging van Bart Tommelein die burgemeester wordt van Oostende en gisteren besliste om de sjerp meteen op te nemen. Bart Tommelein was ook viceminister-president, die taak wordt overgenomen door minister van Cultuur Sven Gatz.

"Ik ben heel trots dat ik straks Bart Tommelein mag opvolgen", reageert Lydia Peeters. "Mijn eerste stap zal richting Oostende zijn, richting Bart Tommelein met de vraag om zo goed mogelijk alles met mij te bespreken om de overdracht van de dossiers zo goed mogelijk te laten verlopen."

Mijn eerste stap zal richting Oostende zijn, richting Bart Tommelein, om de overdracht van de dossiers zo goed mogelijk te laten verlopen

Peeters zit sinds 2009 in het Vlaams Parlement en is sinds 2001 ook burgemeester van Dilsen-Stokkem. De voorbije jaren was ze in het Vlaams Parlement onder meer actief rond het dossier van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, ook bekend als de betonstop.

Open VLD kiest dus voor een vrouw als vervanger voor minister Tommelein, de liberalen willen zich dan ook profileren op het punt van gelijke vertegenwoordiging man-vrouw. Bovendien is Lydia Peeters een Limburgse, niet onbelangrijk in het licht van de Vlaamse verkiezingen van volgend jaar. Als burgemeester wordt ze opgevolgd door schepen Sofie Vandeweerd.

"Limburgse warmte en vriendelijkheid"

Collega-minister Hilde Crevits (CD&V) noemt Lydia Peeters via Twitter alvast welkom in de Vlaamse regering en kijkt naar eigen zeggen uit naar de "Limburgse warmte en vriendelijkheid in de regering". Bart Tommelein wenst zijn opvolgster ook "heel veel succes".

Bekijk hier de persconferentie waar Lydia Peeters werd voorgesteld als vervanger van Bart Tommelein als Vlaams minister: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen