"Watteeuw liet verstaan dat hij eigenlijk niet zoveel zin had in het burgemeesterschap"

"Als je met hem sprak, liet Filip Watteeuw (Groen) eigenlijk verstaan dat hij niet zoveel zin had in het burgemeesterschap." Dat zegt Johny Vansevenant in zijn eerste analyse van het bestuursakkoord in Gent. 

analyse
Johny Vansevenant
Johny Vansevenant is politiek journalist bij VRT NWS.

"De blijdschap over het burgemeesterschap van Mathias De Clercq is duidelijk heel groot bij Open VLD", zegt Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Kijk maar naar de tweets van Bart Tommelein of Alexander De Croo. Ze zijn zo blij dat het eindelijk gelukt is." De politiek journalist trekt een parallel tussen Gent en Oostende, waar Tommelein burgemeester wordt. "De liberalen hebben zich met hun positivisme naar het burgemeesterschap weten te bluffen. Ze waren niet de grootste partij, maar hadden wel het meeste aantal voorkeursstemmen."

Voor de nieuwe burgemeester Mathias De Clercq heeft de sjerp ook groot persoonlijk belang. "Zijn grootvader Willy De Clerq was er ooit dichtbij, maar het is hem nooit gelukt", zegt Vansevenant. "Mathias De Clercq heeft zijn nek uitgestoken op de verkiezingsavond. Velen dachten dat hij aan het bluffen was."

"Filip Watteeuw is minder charismatisch dan De Clercq. Als je met hem sprak, liet hij eigenlijk al verstaan dat hij niet zoveel zin had in dat burgemeesterschap, dat hij liever bezig is met de inhoud", zegt Vansevenant. "Bij SP.A en Groen hoor je wel dat ze Open VLD een inhoudelijke prijs hebben laten betalen."

"Watteeuw had evengoed recht om de sjerp op te eisen. SP.A en Groen hebben samen meer gemeenteraadsleden dan Open VLD. Je hoorde ook zeggen dat er druk was van nationaal voorzitter Meyrem Almaci om de sjerp te vragen. Want ze spreken altijd van een groene golf, maar er is wel maar één groene burgemeester, in Zwijndrecht."

Volgens Vansevenant zou De Clercq wel eens vertrokken kunnen zijn voor meerdere legislaturen. "Als hij CD&V in zijn zak blijft hebben en met zijn charisma (...) Open VLD en CD&V zouden wel eens een soort stadslijst kunnen vormen, een beetje zoals Bart Somers in Mechelen."

Open VLD en CD&V zouden wel eens een soort stadslijst kunnen vormen, zoals Bart Somers in Mechelen.

Johny Vansevenant

Beluister het volledige gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen