Videospeler inladen...

Protest gele hesjes in Brussel: sfeer wordt grimmiger, politievoertuig in brand gestoken

In Brussel is er chaos als gevolg van acties van de gele hesjes.  De oproerpolitie te paard staat klaar om op de Kleine Ring te chargeren. Betogers bouwen barricaden op met wat er te vinden is.  De politie heeft ook het waterkanon al ingezet, nadat betogers met stenen begonnen te gooien. Uit veiligheidsoverwegingen zijn verschillende tunnels afgesloten. Het tram-, metro- en busverkeer is op bepaalde plaatsen verstoord.  Een 60-tal actievoerders zijn opgepakt. Volgens eerste politieramingen zijn er 500 betogers aanwezig. 

In het centrum van Brussel betogen een 500-tal zogenoemde gele hesjes op verschillende plaatsen tegen de hoge taksen in ons land.  Het protest was eerder deze week geannuleerd. Sindsdien is er geen officiële aanvraag ingediend bij de stad Brussel, maar de aanhangers van de beweging die voortgevloeid is uit het brandstofprotest in Frankrijk zijn nu toch in Brussel. 

Het protest verliep chaotisch maar vreedzaam, tot iets na 13 uur. Aan het Troonplein heeft de politie het waterkanon ingezet, betogers gooien met stenen naar politiewagens. Ook de Kleine Ring is ter hoogte van de Belliardstraat opnieuw geblokkeerd. Er vliegen rookbommetjes heen en weer.  De politie wordt er bekogeld. Er zijn ook verschillende betogers zonder gele hesjes, die met hekken gooien. De gele hesjes proberen de neutrale zone in de buurt van het parlement binnen te geraken. 

"Er wordt altijd gezegd: als je betoogt, moet je de mensen lastigvallen die je wil lastigvallen en niet de gewone mensen", zegt een actievoerder die het geweld niet goedkeurt. "We worden langs alle kanten tegengehouden om voor het parlement of in de Wetstraat te gaan staan. Dan moet je niet verbaasd zijn dat mensen uiteindelijk slechtgezind worden."

"Tussen de actievoerders lopen ook gemaskerde jongeren die geen geel hesje dragen en die hier alleen lijken te zijn om amok te maken", zegt VRT-journalist Pieterjan Huyghebaert die ter plekke is.  

Er worden intussen ook brandjes gesticht op de middenberm die de politie blust met het waterkanon. Er zijn geregeld luide knallen te horen en er is ook al een politievoertuig in brand gestoken. 

"Deze mensen protesteren tegen de stijgende levenskost", legt VRT-journalist Yves Borms uit die ter plekke is. "Ze kunnen de huur niet betalen, ze kunnen niet overleven. En zij zeggen: ik wil dat de politiek mij hoort. Dit is een noodkreet van mensen die het niet breed hebben." 

De manifestanten zijn vanochtend druppelsgewijs, en vaak nog zonder geel hesje, in Brussel aangekomen. "Dit zijn mensen die gewoon boos zijn en die in Brussel komen betogen." 

(lees verder onder de video's)

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Volgens de politie zijn vanochtend al een 60-tal actievoerders opgepakt. Zij zouden gevaarlijke en verboden voorwerpen bij zich gehad hebben. Het kruispunt van de Wetstraat met de Kleine Ring werd een tijdlang geblokkeerd door een 200-tal actievoerders (foto boven). 

Verschillende tunnels werden regelmatig afgesloten en geopend.  "Betogers liepen de tunnels in en gooiden met rookbommetjes", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. De Wettunnel is sinds 12 uur wel opnieuw open. Net als de Madoutunnel, de Troontunnel en de Tervuren- en Jubelparktunnel richting centrum.  De Naamsepoorttunnel in de richting van Basiliek is wel afgesloten. 

(lees verder onder de tweets)

Marc Lamot

(lees verder onder de tweets)

De protestactie van gele hesjes in Brussel veroorzaakt ook hinder voor het tram- en busverkeer. Op politiebevel is er geen tramverkeer tussen de haltes Louiza en Kruidtuin, zo meldt de MIVB op Twitter. 

Ook de buslijnen op het traject van de manifestatie ondervinden hinder, verduidelijkt woordvoerster An Van hamme. Het metrostation Park is niet meer toegankelijk, maar de metro zelf rijdt er wel door.

Enkele ingangen van het Centraal Station zijn afgesloten. Ook daar staat een groep betogers. 

(lees verder onder de foto)

VRT

"Ik denk dat het duidelijk is, de mensen zijn het moe", zegt een actievoerder. "De prijzen van elektriciteit en water gaan omhoog. We betalen 21% op eten, da's waanzin. Ik heb een loon van 1.200 euro per maand. Op het einde van de maand moet ik elke euro 6 keer omdraaien om te bekijken of ik nog een pak rijst kan kopen. Dat is waanzin."

De leuzes die door de gele hesjes gescandeerd worden zijn voornamelijk tegen de Belgische regering gericht. Ook het ontslag van premier Charles Michel wordt gevraagd. Zo'n 200 betogers wilden ook ontvangen worden door de premier, maar dat gebeurde niet. 

Belga
Belga
VRT

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen