AP2012

"Zuid-Afrika moet sekswerk decriminaliseren in strijd tegen hiv"

De Zuid-Afrikaanse overheid moet sekswerk decriminaliseren in het kader van de strijd tegen hiv. Dat hebben verantwoordelijken van de Sex Workers Education and Advocacy Taskforce (SWEAT) gezegd tijdens een bezoek van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) aan het project in Kaapstad. Zolang dat niet gebeurt, zullen sekswerkers onvoldoende toegang hebben tot hiv-preventie en -behandeling.

In Zuid-Afrika zijn meer dan 7 miljoen mensen, of bijna 20 procent van de bevolking, besmet met hiv. Dat is het hoogste aantal ter wereld. De overheid investeert veel middelen in opleiding en preventie om de epidemie te stoppen, maar toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat geen enkele groep uit de boot valt. En dat is nu net wel het geval bij sekswerkers, die voor de overheid illegaal werk leveren.

"De overheid zegt wel dat iedereen gelijk is, maar door wettelijke beperkingen worden bepaalde mensen buiten het systeem gehouden, wat leidt tot een beperkte mobiliteit en een hogere sterfte", klonk het.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties is een derde van de naar schatting 153.000 sekswerkers in Zuid-Afrika voor hun 24ste besmet met hiv. Van hen krijgt minder dan één derde een behandeling.

SWEAT biedt workshops aan sekswerkers aan en baat ook ziekenhuizen uit waar de vrouwen terechtkunnen voor een behandeling met zowel preventieve als aidsremmende middelen. Daarnaast biedt de ngo legale hulp aan sekswerkers die toch in de problemen komen.

"Overheid deelt condooms uit, politie neemt ze weer af"

Minister De Croo en VN-goodwillambassadrice Goedele Liekens namen deel aan een workshop over hiv-preventie. Uit de workshop blijkt dat vrouwen angst hebben om in ziekenhuizen vragen te beantwoorden en laten ze zich daarom niet behandelen. Ze kunnen wel terecht bij ngo's voor een behandeling, maar aangezien veel van de vrouwen dakloos zijn, is de kans groot dat de politie hun medicatie in beslag neemt. Bovendien bestaat het algemene idee dat enkel sekswerkers de zogenaamde PrEP-pil nemen, die mensen uit risicogroepen beschermt tegen hiv. Wie in het bezit is van zo'n pil, wordt dus automatisch als sekswerker gezien.

"Vandaag deelt de overheid condooms uit, en neemt de politie ze weer af", aldus SWEAT, die pleit voor een decriminalisatie. In 1995 al werd voor het eerst een wetsvoorstel op tafel gelegd over de legale status van sekswerkers. Die is echter volledig verouderd, en volgens SWEAT ziet het er niet naar uit dat er snel verandering komt. "We bevinden ons in een zeer christelijk en conservatief land."

"De problematiek van hiv en aids is bekend, maar wordt te vaak over het hoofd gezien, terwijl erover gesproken wordt op een dehumaniserende manier", reageerde De Croo vrijdag. Hij wees erop dat de campagne #SheDecides, die mede door België op poten gezet werd al meer dan 500 miljoen heeft opgeleverd voor projecten die rond familieplanning, maar wijst er ook op dat geld niet alles is. "Er moet ook open met  gepraat worden, en men moet steun bieden aan elkaar."

Meest gelezen