“Het Groot Dictee heruitgevonden”: december blijft dicteemaand

Het Groot Dictee is dood en begraven op tv, maar zowel in Vlaanderen als in Nederland zijn er alternatieven. 

Eind 2016 vond het laatste Groot Dictee der Nederlandse Taal plaats in Den Haag. De tekst van die 26e editie was geschreven door auteur A.F. Th. van der Heijden. Maar de Nederlandse omroep NTR trok de stekker eruit. En ook Canvas hield het voor geschreven.

Meer dan 60 bibs

Edoch. Spellingliefhebbers, van amateurs tot echte dicteetijgers, hoeven niet te wanhopen. “Het Groot Dictee heruitgevonden” is een leuk alternatief, dat op vrijdag 7 december 2018 in meer dan 60 Vlaamse bibliotheken wordt georganiseerd. Het is een gratis evenement, deels bestaand uit een klassiek dictee, maar met ook een spelelement en oog voor de creativiteit en de durf van de deelnemers.

Vorig jaar was er een eerste editie in Mechelen en die wordt nu over heel Vlaanderen verspreid. Waar precies kunt u vinden via www.uitinvlaanderen.be

In Vlaanderen zond “Hautekiet” op Radio 1 afgelopen voorjaar een eigen dictee uit vanuit de Belgische Senaat, en ook de Nederlandse radio neemt de draad weer op.

Op 15 december 2018 zendt NPO het Groot Dictee der Nederlandse Taal uit op NPO Radio 1. Frits Spits presenteert en Philip Freriks leest de tekst van het dictee voor, vanouds als op televisie vroeger. Simultaan wordt er in Nederlandse bibliotheken meegeschreven.

Meest gelezen