AFP or licensors

Wat is de symboliek achter de hartelijke high five van Poetin met de Saudische kroonprins?

Opvallend tafereel op de G20-top in Buenos Aires (Argentinië): de Russische president Vladimir Poetin wisselt hartelijk lachend een high five uit met de kroonprins van Saudi-Arabië Mohammed bin Salman. En dat terwijl het Westen hem voor de oog van de camera's eerder probeert te mijden. "Poetin verbreedt zijn opties. Hier zie je de pure Realpolitik, het machiavellisme", licht Dries Lesage, professor Internationale Politiek toe in "De ochtend". 

Kroonprins Mohammed bin Salman verscheen voor het eerst sinds de moord op journalist Jamal Khashoggi op het internationale toneel. Hij wordt aanzien als de opdrachtgever. In Buenos Aires werd de prins over de hele kwestie naar verluidt kort aangesproken door de Franse president Emmanuel Macron. 

Macron heeft volgens het Élysée duidelijk gemaakt dat de Europeanen willen dat er internationale experts bij het onderzoek naar de moord worden betrokken. Hij beklemtoonde ook de noodzaak van een politieke oplossing in Jemen. Op beelden is te zien dat het gesprek tussen Macron en Mohammed bin Salman eerder gespannen verliep. Journalisten hoorden Macron onder meer zeggen dat hij "ongerust" is en "dat de kroonprins niet naar hem luistert."

Samen, maar toch alleen op het podium

Op de G20-top meed Amerikaans president Donald Trump Mohammed bin Salman als de pest voor het oog van de camera's, net als vele anderen. Tijdens de groepsfoto werd de kroonprins ook strategisch rechts aan het uiteinde geplaatst. Na afloop van de foto's, zochten de wereldleiders ook elkaar op, behalve Mohammed bin Salman. Hij aarzelde wat maar verliet uiteindelijk moederziel alleen het podium. 

AFP or licensors

Het contrast met zijn ontmoeting met Russisch president Poetin kon daarom niet groter zijn: de twee gaven elkaar lachend een hartelijke high five. Twee controversiële figuren -Poetin ligt momenteel onder vuur voor het conflict aan de Krim- die elkaar blijkbaar gevonden hebben. (bekijk hieronder de beelden en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De OPEC-landen onder leiding van Saudi-Arabië proberen Rusland te betrekken in een vermindering van de olieproductie

Professor Internationale Politiek Dries Lesage is niet bepaald verrast. "Poetin verbreedt zijn opties. Hier zie je de pure Realpolitik, het machiavellisme. Geopolitiek gezien zitten Rusland en Saudi-Arabië normaal niet in hetzelfde kamp, en dat zal ook morgen niet direct gebeuren. Maar er is wél punctuele samenwerking mogelijk. De OPEC-landen onder leiding van Saudi-Arabië proberen bijvoorbeeld Rusland te betrekken in een vermindering van de productie om de olieprijs op peil te houden of te laten stijgen. Dat kan in de marge van de G20 verder vorm krijgen", legt Lesage uit. 

AUDIO Dries Lesage licht de G20 toe in "De ochtend":

Meest gelezen