AFP or licensors

Erdogan eist uitlevering Saudische verdachten aan Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist dat Saudi-Arabië de verdachten voor de moord in Istanboel op journalist Jamal Khashoggi uitlevert aan Turkije. Ondertussen meldt The Wall Street Journal dat Mohammed bin Salman voor en na de moord op journalist Jamal Khashoggi, minstens elf berichten heeft gestuurd naar de adviseur die het team zou hebben aangestuurd dat de journalist om het leven bracht. Dat blijkt uit een geheim rapport van de CIA. 

Erdogan stelde zijn eis tot uitlevering op de G20-top in Buenos Aires, die ook werd bijgewoond door de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman.

Erdogan heeft al gezegd dat hij geen vertrouwen heeft in het Saudische gerecht. Volgens de Turkse president heeft enkel de Canadese premier Justin Trudeau het onderwerp aangesneden tijdens het topoverleg tussen de wereldleiders. De uitleg van de Saudische kroonprins over de rol van zijn land in de zaak-Khashoggi was "moeilijk te geloven", aldus Erdogan.

"CIA onderschepte berichten van Saudische kroonprins naar leider moordteam"

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft voor en na de moord op journalist Jamal Khashoggi minstens elf berichten gestuurd naar de adviseur die het team zou hebben aangestuurd dat de journalist om het leven bracht. Dat blijkt uit een geheim rapport van de CIA, zo meldt The Wall Street Journal. De inhoud van de berichten is niet bekend.

De CIA concludeert in het rapport dat het waarschijnlijk is dat Bin Salman betrokken was in de moord in het consulaat in Turkije, maar erkent dat er geen rechtstreeks bewijs is dat hij de opdrachtgever is. President Donald Trump had eerder al verklaard dat de inlichtingendienst "niets met absolute zekerheid" had gevonden. Volgens sommigen spaart Trump de kroonprins uit strategisch belang.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weigerde commentaar te geven op het gelekte CIA-rapport. In een interview met CNN herhaalde hij wel dat "er geen rechtstreeks bewijs is dat hem aan de moord op Jamal Khashoggi linkt". Pompeo zegt dat hij "elk stuk inlichtingen in het bezit van de Amerikaanse overheid" heeft gelezen.

Meest gelezen