Videospeler inladen...

G20-landen bereiken akkoord over gezamenlijke verklaring

De landen van de G20 hebben zich op de top in Buenos Aires na ruim 50 uur vergaderen achter een gezamenlijke verklaring geschaard. Dat heeft de president van het voorzittende land Argentinië, Mauricio Macri, gezegd. "We kunnen allemaal tevreden zijn en onszelf feliciteren dat we belangrijke afspraken hebben gemaakt." Maar de slotverklaring krijgt ook kritiek. Door de verdeeldheid op de top blijft het document erg vaag. "Het gaat om de zwakste verklaring ooit", meent Thomas Bernes, expert bij het Centre for International Governance Innovation.

De G20 is een bijeenkomst van de 19 belangrijkste industrielanden ter wereld en de Europese Unie. De slotverklaring is een zeer voorzichtig compromis geworden. Zo scharen alle landen behalve de Verenigde Staten zich in de tekst opnieuw achter het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

Wat handel betreft, wilde de Europese Unie onder meer dat er in de tekst expliciet werd opgeroepen tegen protectionisme. Dat haalde de uiteindelijke verklaring niet, omdat de VS alleen akkoord gingen als een alinea werd toegevoegd die stelde dat beschermingsinstrumenten mochten worden ingevoerd om "oneerlijke handelspraktijken" te bestrijden. In die alinea kon China zich dan weer niet vinden.

Bij het thema migratie drongen de VS erop aan om geen inhoudelijke verklaringen af te leggen en enkel te verwijzen naar een OESO-rapport en geplande maatregelen onder het komende G20-voorzitterschap van Japan.

Poetin en Xi Jinping

In de marge van de top  hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een korte ontmoeting gehad. Trump had de geplande vergadering met Poetin op de top afgezegd, wegens de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Gisteren hebben ze toch kort met elkaar gesproken. 

Vandaag had Trump een afspraak met de Chinese president Xi Jinping. Tijdens een diner zei Xi Jinping dat samenwerking de beste keuze is voor China en de Verenigde Staten. Beide landen zijn momenteel in een handelsoorlog verwikkeld. 

Luide kritiek: de zwakste verklaring ooit

Maar de slotverklaring krijgt ook veel kritiek. Door de verdeeldheid op de top blijft het document erg vaag. "Het gaat om de zwakste verklaring ooit", meent Thomas Bernes, expert bij het Centre for International Governance Innovation. Ook ngo's reageren scherp.

In het slotdocument lijkt het pleidooi om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te hervormen één van de meest concrete elementen. "Die slaagt er momenteel niet in om zijn doelstellingen te realiseren en er is ruimte voor verbetering", klinkt het. Onder meer de Verenigde Staten willen een ander WTO.

Choquerend dat "sociale ongelijkheid" niet één keer aan bod komt

Het toenemende protectionisme wordt in de slotverklaring dan weer niet veroordeeld -het document heeft het enkel over "handelsproblemen"- en ook over klimaat en migratie raakten de wereldleiders het niet eens. In een aparte paragraaf staat dat de VS zich terugtrekken uit het Akkoord van Parijs, terwijl de andere landen hun werk voor het volledig implementeren van dat akkoord willen voortzetten

Voor Argentinië, dat de top organiseerde, was het al een overwinning dat er een gezamenlijk document kwam. Bij de jongste APEC-top lukte zelfs dat niet, voor het eerst in de geschiedenis. Oplossingen voor de toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne, of het onder druk zetten van Saudi-Arabië na de moord op Khashoggi kwamen er niet. 

"Het is ook choquerend dat in het hele document het begrip "sociale ongelijkheid" niet één keer aan bod komt", hekelt Oxfam. Volgens de ngo is de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk één van de grootste uitdagingen van het moment. "Het destabiliseert onze samenleving, is economisch onzinnig en bedreigt de democratie".

De volgende G20-top vindt plaats in Osaka in Japan.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen