Videospeler inladen...

Betoging "gele hesjes" in Parijs ontaardt in rellen, brandstichting en plunderingen: 270 relschoppers zijn opgepakt

De derde actiedag van de "gele hesjes" in Parijs is ontaard in de gewelddadigste rellen in de Franse hoofdstad sinds 10 jaar. Er zijn minstens 110 mensen gewond geraakt, onder wie 17 politiemensen. Eén demonstrant verkeert in levensgevaar. Zeker 270 relschoppers werden opgepakt. Op tal van plaatsen werd er geplunderd en brand gesticht. De Arc de Triomphe werd beklad met graffiti. 

De actievoerders protesteren al weken tegen de hoge prijzen, onder meer die van brandstof. Net zoals vorig weekend is de actiedag van de "gele hesjes" vandaag uit de hand gelopen. De politie had nochtans 5.000 agenten opgetrommeld in Parijs en had de prestigieuze boulevard Champs-Elysées afgezet.

De eerste rellen braken om kwart voor negen uit aan de Place de l'Etoile toen betogers probeerden een wegblokkade van de politie te doorbreken. Het hardst ging het er aan toe aan de Arc de Triomphe. Daar is de hele dag een kat-en-muisspel gespeeld tussen de oproerpolitie en betogers. Die probeerden om de politieblokkade te doorbreken en de Champs-Elysées te bereiken.

Dat is niet gelukt, maar wel zijn er in de buurt tal van auto's en kiosken in brand gestoken, vooral dan in de nabijgelegen avenues Friedland en Kléber. Met het invallen van de duisternis liep de situatie steeds verder uit de hand. Vlakbij de Arc de Triomphe werd brand gesticht in een groot gebouw. Winkels en huizen werden geplunderd. Grote warenhuizen zoals de Galeries Lafayette en Printemps hebben de deuren gesloten. Volgens een politievakbond is er overigens ook een automatisch vuurwapen gestolen uit een politiecombi. Ook na zonsondergang bleef het onrustig. De politie heeft veel traangas ingezet om de manifestanten uit elkaar te drijven. De straten liggen vol met puin en lijken op een oorlogszone. 

Premier Edouard Philippe en burgemeester Anne Hidalgo hebben hun afschuw uitgesproken over de vernielingen en het geweld.

In totaal zijn er vandaag 270 relschoppers opgepakt. Er zijn meer dan 100 gewonden gevallen. Volgens de politie zijn er extreemrechtse en extreemlinkse betogers en gewoon vandalen geïnfiltreerd in de protestbeweging. Er waren alleszins vlaggen te zien van uiterstrechtse en royalistische groepen. (Lees verder onder de video en de foto).

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Opkomst geeft richting aan

De voorbije dagen leek het er immers op dat de protestbeweging, die spontaan is ontstaan en dus geen echte organisatie kent, aan het afbrokkelen is. In Parijs waren er vandaag 5.500 betogers, in geheel Frankrijk zo'n 75.000, aldus de regering.

Op de eerste actiedag van de gele hesjes midden november daagden 282.000 betogers in Parijs op, vorige week waren het er 106.000. Er werden toen flink wat vernielingen aangericht. Toch blijven de meeste Fransen achter de protestbeweging staan. De Franse regering volgt de opkomst met argusogen. Ze poogt te onderhandelen, maar dat is niet makkelijk omdat er geen structuur en dus geen leiderschap van de beweging is. Volgens de regering infiltreren ook veel extreemlinkse en extreemrechtse betogers en gewone relschoppers in de beweging. 

Overigens waren er vandaag ook nog "gele" betogingen in onder meer Bordeaux, Toulouse, Montpellier, Marseille, Straatsburg, Rijsel en Duinkerke. In Marseille namen ook de vakbonden en de uiterstlinkse politicus Jean-Luc Mélenchon deel aan de manifestatie. In Nantes en Nice werd de werking van de lokale luchthavens een tijdje verstoord en in Toulouse is het vanmiddag ook tot geweld en vernielingen gekomen. Er werd ook betoogd op Réunion, een Frans eiland in de Indische Oceaan.

President Emmanuel Macron is niet in Frankrijk, hij neemt in Argentinië deel aan de G-20-top van staatshoofden en -regeringsleiders. "Ik zal geweld nooit accepteren", zei hij daar over de uit de hand gelopen betoging. "Geen enkele zaak rechtvaardigt dat ordetroepen worden aangevallen, winkels geplunderd en voorbijgangers en journalisten bedreigd en dat de Arc de Triomphe wordt bevuild." Hij zei dat hij wel wil luisteren naar kritiek, maar dat deze uitbarsting van geweld niets te maken heeft met de vreedzame uiting van een terechte woede. De betogers die geweld gebruikt hebben, zullen opgespoord en bestraft worden, zei Macron. Morgen is hij terug in Frankrijk en roept hij zijn regering samen. 

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Ook in Nederland was er vandaag protest van gele hesjes. Ongeveer 200 demonstranten verzamelden op het Plein in Den Haag. Er zijn twee manifestanten aangehouden. In Maastricht, Groningen en Nijmegen kwamen ook actievoerders op straat.

In Brussel liep een actie van de gele hesjes gisteren uit de hand. Alles samen werden 82 mensen opgepakt. Er waren zo'n 300 betogers.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen