Archieffoto van Jordi Turull.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Gevangen Catalaanse politici -de twee Jordi's- gaan in hongerstaking

In Spanje zijn Jordi Sanchez en Jordi Turull begonnen met een hongerstaking. De twee zitten in een de cel nabij Barcelona wegens poging tot afscheiding van Catalonië en zeggen dat het gerecht verhindert dat ze hun vrijlating kunnen bepleiten voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Sanchez en Turull zitten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Dat zal wellicht pas in maart volgend jaar beginnen. Volgens hun advocaat gaan ze in hongerstaking omdat de Spaanse justitie verhindert dat hun zaak voor het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg zou komen. Het is niet duidelijk of ook andere gevangen Catalaanse onafhankelijkheidsleiders ook in hongerstaking gaan.

De nieuwe Catalaanse regering heeft de steun uitgesproken aan de twee Jordi's. De socialistische regering in Madrid zegt dat ze een eerlijk proces zullen krijgen. Jordi Turull is medestander en was lid van de vorige Catalaanse regering van Carles Puigdemont. Hij zit ook in het huidige Catalaanse parolement. Jordi Sanchez is topman van de belangrijke separatistische beweging ANC.

In totaal zitten 18 Catalaanse politici in de gevangenis in Spanje. Ze worden beschuldigd van poging tot afscheiding en het misbruik daartoe van overheidsfondsen. Voormalig minister-president Puigdemont is naar ons land gevlucht en wordt niet overgeleverd. Puigdemont zal volgende dinsdag overigens te gast zijn in het Belgische en het Vlaamse parlement. Hij komt daar op uitnodiging van een Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep.

Jordi Sanchez, de leider van de separatistische ANC.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen