Kunstenaar Robert Morris overleden, bekend van “Nederlands Stonehenge”

De Amerikaanse hedendaagse kunstenaar Robert Morris bouwde in Flevoland een observatorium om op welbepaalde dagen de eerste zon te vangen.

Robert Morris (°1931, Kansas City) was een van de trekkers van de minimal art. “Een eenvoudige vorm is niet noodzakelijk een eenvoudige ervaring”, was zijn stelling. Veel van zijn kunstwerken zijn dan ook simpel van vorm en gaan speels in interactie met de toeschouwer. Hij combineerde sculptuur met dans, performance en video, en hij schreef ook.

Observatorium

Robert Morris was ook bekend voor zijn ingrepen in het landschap, met labyrinten bijvoorbeeld. Een bijzonder project dateert uit de jaren 70 en is te zien in het Nederlandse Flevoland. Het bestaat uit twee concentrische cirkels van opgehoogde aarde, waarbij tunnels door de buitenste wal lopen tot in het centrum van het “Observatorium”, een uitgelezen plek om de voortgang en de herhaling van de seizoenen waar te nemen. 

Aan de oostzijde staan drie betonnen vizieren. Het linker markeert de zomerzonnewende, het punt waar de zon op de langste dag (rond 21 juni) even na 5 uur ’s ochtends precies in het vizier omhoog komt. Het middelste vizier geeft het punt aan waar de zon op 21 maart en 21 september passeert. Het rechter vizier valt samen met het punt van de zonsopgang op de kortste dag rond 21 december.  

De akoestiek van het "Observatorium" is ook bijzonder: staande op de steen in het midden van de cirkel gaat gesproken tekst rondzingen en het geluid galmt als in een kerk.  Elk jaar wordt het poëziefestival Sunsation gehouden in het kunstwerk van Robert Morris, op de langste dag.

Robert Morris stelde in de grootste musea tentoon, onder meer in Tate Modern in Londen of het Guggenheim in New York.  Hij is 87 jaar geworden.

Meest gelezen