Nieuwe klachten over seksueel misbruik in internaat in Wezembeek-Oppem

Bij de vzw Mensenrechten in de Kerk zijn deze week nieuwe klachten binnengekomen over seksueel misbruik door paters in een internaat in Wezembeek-Oppem. Dat schrijft De Morgen en wordt aan Belga bevestigd door Rik Devillé van de vzw en gelijknamige werkgroep. Begin deze week heeft acteur Filip Peeters in "Die Huis" nog getuigd over seksueel misbruik op het college.

Het seksueel misbruik vond plaats in de late jaren 60 in het Heilig Hartcollege in Wezembeek-Oppem, faciliteitengemeente in Vlaams-Brabant. "Deze week hebben we drie nieuwe klachten ontvangen", zegt Rik Devillé. van de vzw Mensenrechten in de Kerk. "Twee gevallen gaan over paters die al bekend waren voor seksueel misbruik. Een derde klacht gaat over een pater die nog niet in opspraak kwam.

Het is nog niet duidelijk of de feiten waarover de nieuwe klachten gaan, al dan niet verjaard zijn. "Daar kan alleen een rechter over oordelen", zegt Devillé. "Op het eerste zicht lijken de feiten verjaard, maar als de dader na deze nog andere feiten heeft gepleegd, vervalt ook de verjaring voor deze feiten." 

"Wij geven de slachtoffers altijd de raad om over hun klacht een proces-verbaal  te laten opmaken bij de plaatselijke politie. We raden hen ook aan om hun klacht in te dienen bij de opvangpunten die de bisdommen en congregaties nog steeds hebben, waar slachtoffers nog steeds met hun klachten terecht kunnen", stelt Devillé.

Bij de vzw Mensenrechten in de Kerk kwamen eerder vier klachten binnen over seksueel misbruik in dezelfde school. Die feiten zijn allemaal verjaard.  

Meest gelezen