Nog nooit zo weinig regen als dit jaar

Het heeft nog nooit zo weinig geregend als dit jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het KMI die in Het Nieuwsblad staan. Gemiddeld zijn er in ons land net geen 200 dagen waarop het regent. Maar dat gemiddelde halen we dit jaar volgens het KMI zeker niet.

"Als we naar het aantal regendagen kijken, dan zitten we dit jaar slechts op 126 dagen", vertelt David Dehenauw van het KMI. "Het record dateert uit 1921,  met 157 dagen. Tenzij het in december alle dagen zou regenen, wat nog nooit is gebeurd, stevenen we dit jaar af op het record van het laagste aantal neerslagdagen in een kalenderjaar."

Het tekort aan regenwater heeft uiteraard ook gevolgen voor het grondwaterpeil want door de voorbije hete en droge zomer is dat erg gedaald. De regen is dus noodzakelijk om het peil weer tot een normaal niveau te laten stijgen. "We hopen dus dat de winter regenrijk wordt", voegt Dehenauw eraan toe. "Maar dat is uiteraard nog even afwachten."

Het regentekort dit jaar is opnieuw een bewijs van de opwarming van het klimaat. "De klimaatopwarming is altijd een signaal op de achtergrond", zegt Dehenauw. "Het extreme karakter van het weer neemt toe. Er zijn langere droge periodes afgewisseld met periodes met heel veel regen op korte tijd. Dat wil niet zeggen dat er volgend jaar een herhaling zal zijn, maar we houden er wel rekening mee."

Meest gelezen