Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Poetin wil met Duitsland, Frankrijk en Oekraïne overleggen over de Straat van Kertsj"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op de G-20-top in Argentinië het recente incident tussen Rusland en Oekraïne in de Zwarte Zee aangekaart bij de Russische president Vladimir Poetin. Die is bereid om met Duitsland, Frankrijk en Oekraïne naar een oplossing te zoeken.

De bilaterale ontmoetingen zijn op toppen zoals die van de G-20 in Buenos Aires soms even belangrijk als de top zelf. Merkel heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om Poetin aan te spreken op het vasthouden van een twintigtal Oekraïense militairen en hun marineschepen door Rusland. Die schepen waren eerder deze week onderschept door de Russische marine in de Straat van Kertsj, tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Duitsland en Frankrijk eisen dat Rusland die Oekraïense mariniers en hun schepen laat gaan, maar Moskou weigert dat tot nu toe. Wel zegt Poetin dat hij over de kwestie een vierpartijendialoog wil opstarten met Duitsland, Frankrijk en Oekraïene. Duitsland en Frankrijk zijn de initiatiefnemers van het Bestand van Minsk dat in 2014 een einde maakte aan de grootscheepse gevechten in het oosten van Oekraïne, ook al wordt er nog gevochten en is er geen oplossing voor het conflict.

De Straat van Kertsj tussen Rusland en het door Moskou bezette schiereiland Krim is de enige uitweg naar zee voor de belangrijke Oekraïense havens en industriegebieden in Marioepol en Berdjansk in het oosten van het land. Rusland beperkt daar de scheepvaart en overtreedt zo volgens Kiev het recht op vrije doorvaart. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

En wat met de handelsoorlogen?

Het belangrijkste agendapunt op de top van de 19 belangrijkste industrielanden en de Europese Unie in Buenos Aires was echter de wereldhandel en vooral de oplopende tarievenoorlog tussen de VS en belangrijke handelspartners zoals de EU en China.

De leiders zouden het eens zijn om hervormingen door te voeren bij de Wereldhandelsorganisatie. Welke die moeten zijn, is echter nog niet duidelijk. Er werd ook uitgekeken naar de ontmoetingen van VS-president Donald Trump met andere leiders. Trump had -uit onvrede met het incident in Oekraïne- zijn ontmoeting met Poetin afgezegd, maar beiden hebben toch kort even met elkaar gepraat.

Er wordt vooral uitgekeken naar het geplande diner tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping. De VS en China hebben elkaar flink wat handelstarieven opgelegd die de vrije handel tussen hen belemmeren. Er wordt gehoopt dat dat opbod op de G-20-top ten minste even bezworen wordt, maar dat is niet zeker.

Ook wordt er wellichts iets gezegd over de strijd tegen de klimaatsverandering en de aanpak van migratie.

Meest gelezen