Veroveren de “Dwarsligger-" boekjes de Verenigde Staten?

Het Nederlandse concept van de "Dwarsliggers" is de grote plas overgestoken. De vier eerste boekjes liggen in de Amerikaanse winkels, meestal aan de kassa.

Vier romans van young adult-succesauteur John Green liggen sinds enkele weken in de Amerikaanse boekhandel in de typische horizontale vorm van een "Dwarsligger". “In een oplage van 500.000 exemplaren,” zegt brandmanager Sander Steggink bij Ambo|Anthos, “en voor volgend voorjaar zijn nog twee titels gepland.”

De boekjes worden in de VS uitgegeven door Dutton, een afdeling van het grote Penguin Random House, onder de titel “Penguin Minis”. De vorm is nagenoeg hetzelfde: horizontale boekjes op dun papier.

The New Yorker heeft er deze week aandacht voor en vraagt zich af of de kleine boekjes een uitloper zijn van de "verleuking" of "versuikering" van de letteren.  "Dwarsligger" wordt wel niet meteen een nieuw Nederlands leenwoord in het Engels, want de reeks wordt niet onder die naam op de markt gebracht.

Ook in Turkije en Rusland worden “Dwarsliggers” (onder een andere naam) aan de lezer aangeboden. Pogingen om de boekjes te introduceren in Frankrijk, Spanje en Italië waren niet succesvol, zegt Sander Steggink aan VRT NWS. 

In Vlaanderen en Nederland is de reeks wel ingeburgerd. “Dwarsliggers” bestaan tien jaar en in die periode zijn 600 titels gepubliceerd in een oplage van 5 miljoen boeken: romans, thrillers en non-fictie, uit binnen- en buitenland. Soms verschijnt een nieuw boek meteen ook in het liggende formaat.

Gepatenteerd ontwerp

Het was Hugo van Woerden, voormalig uitgever bij Jongbloed in het Nederlandse Heerenveen die het concept van de “Dwarsliggers” bedacht en er een patent op nam: klein, handzaam formaat, uiterst dun papier, zoals voor Bijbels, een open rug, een speciale bindmethode waardoor het boekje makkelijk open blijft liggen en een overdwars gedrukte tekst.  

Meest gelezen