Verschillende vleesproducten geblokkeerd of teruggeroepen wegens Salmonella-risico

De Nederlandse autoriteiten hebben België gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees aan Belgische bedrijven is geleverd dat mogelijk besmet is met de bacterie salmonella goldcoast. Het voedselagentschap zegt dat het verschillende producten liet blokkeren bij bedrijven. Twee leveranciers moeten een aantal al verkochte producten terugroepen.

Er zijn verschillende producenten betrokken. Als het vlees werd verwerkt, heeft het voedselagentschap de betrokken bedrijven gevraagd een risicobeoordeling in te dienen. In bepaalde gevallen kan de salmonella uitgeschakeld worden in de verwerking en dan moeten er geen maatregelen genomen worden. In andere gevallen moeten de bedrijven hun producten wel terughalen.

Zo roept het bedrijf Vleeswaren Peeters enkele producten terug. Het gaat om

  • Salami 400g van het merk "Le Césarin" met lotnummers 21837 (THT: 04/12/2018) en 21838 (THT 11/12/2018), verkocht door Lidl
  • Salamini 225g zonder look met lotnummer 21838 en ten minste houdbaar tot 12/12/2018, verkocht bij winkels van Delhaize
  • Notensalami Duo 2x75g (lotnummer: 21837) en notensalami 225g (lotnummer: 21837), die via andere distributiekanalen werden verspreid.

Het tweede betrokken bedrijf is Imperial Meat Products. Daar gaat het om volgende producten:

  • Jambon d'Ardenne van het merk Marcassou (THT: 04/12/2018 - 11/12/2018 - 20/12/2018 - 04/01/2019 en lotnummer: L004065 - 004071 - 004079 - 004092). Dat product lag in winkels van Carrefour, Cora, Delhaize, Makro, Match en Colruyt Groep.
  • Ardense ham van het merk "Saint Alby" in een plastic verpakking van 100 gram die verkocht werd tussen 5 oktober en 30 november, met de minimale houdbaarheidsdata van 30/11/2018, 02/12/2018, 11/12/2018, 13/12/2018, 23/12/2018, 26/12/2018, 03/01/2019, 05/01/2019, 10/01/2019, 15/01/2019 en 18/01/2019 en streepjescode 20808549. Het product werd verkocht in de winkels van Lidl in België en Luxemburg.

De mogelijke symptomen van een besmetting door salmonella zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op besmetting. Wie van de betrokken producten heeft gegeten en deze symptomen vertoont, krijgt het advies een huisarts te raadplegen.