Videospeler inladen...

200 figuranten nemen deel aan grootste rampoefening op Brusselse Noord-Zuidverbinding

Meer dan 200 figuranten en tientallen hulpverleners zijn zaterdagnacht naar Brussel afgezakt voor de grootste rampoefening ooit op de drukke treinas tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Dat meldt spoorwegbeheerder Infrabel. De oefening is een eerste test voor de gemoderniseerde tunnel, die na vier jaar werken af is.

Even voor 1 uur zaterdagnacht gebeurde een ongeval op de Brusselse Noord-Zuidverbinding, de drukste spooras van het land. Een trein kwam er aan lage snelheid in aanrijding met een andere trein, waarbij 29 gewonden vielen. Van dit scenario gingen hulpdiensten en figuranten zaterdagnacht uit.

De brandweer, medische en sociale diensten, Federale Spoorwegpolitie, lokale politie en Securail kwamen ter plaatse. Zo moest er onder meer een brand geblust worden en moesten de reizigers snel worden geëvacueerd via de nieuw aangelegde nooduitgang ter hoogte van de Komediantenstraat. De hele operatie zou ongeveer twee uur in beslag nemen. In totaal namen 200 figuranten en tientallen hulpverleners deel.

De oefening moet het einde van de vier jaar durende werken aan de tunnel op de Noord-Zuidverbinding inluiden. De nieuwe veiligheidsuitrustingen moesten getest worden, net als de nieuwe evacuatie- en interventieprocedures. Uiteindelijk moet de DVIS (Dienst voor Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen) de nieuwe veiligheidsuitrustingen certificeren. Een vlot verloop van de rampoefening is daarvoor een "essentiële stap", klinkt het.

Tijdens de moderniseringswerken werden de bovenleiding en de seininrichting volledig vernieuwd, net als het ventilatiesysteem. De tunnel werd ook uitgerust met brandwerende muren.

De Brusselse Noord-Zuidverbinding is al sinds 1952 in gebruik. Op weekdagen rijden er over de zes sporen telkens bijna 1.200 treinen.

Meest gelezen