Een slecht resultaat in Andalusië zou erg vervelend zijn voor de positie van premier Sanchez in Madrid.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Andalusië: verkiezingen in grootste regio van Spanje kunnen premier Sanchez bevestigen of doen wankelen

Vandaag zijn er verkiezingen voor een regionaal parlement in de zuidelijke Spaanse regio Andalusië. Die slag kan echter veel nationaal belang hebben, want de linkse minderheidsregering in Madrid hangt aan een zijden draadje en de nieuwe conservatieve oppositieleider moet zich al dan niet bevestigen.

Andalusië is met meer dan 8,4 miljoen inwoners de meest bevolkte regio van Spanje, maar zeker niet de rijkste en dat ondanks kunststeden zoals Sevilla, Malaga, Granada, Almeria en Cordoba. De socialistische PSOE is er al sinds 1982 onafgebroken aan de macht en zou nu de grootse blijven, al lijkt een absolute meerderheid buiten bereik.

De regioverkiezingen hebben echter om meer dan een reden nationaal belang. Zo zou een goed resultaat voor de PSOE een opsteker zijn voor de Spaanse premier Pedro Sanchez die sinds enkele maanden een minderheidsregering leidt en moeite heeft om zijn begroting te laten goedkeuren. Omgekeerd: de nieuwe leider van de conservatieve oppositiepartij Partido Popular, Pablo Casado, staat voor zijn eerste stembustest als voorzitter. Ook hij kan kan beter geen steken laten vallen.

Het gaat echter om meer dan partijpolitiek: premier Sanchez wil een goed resultaat in Andalusië, maar tegelijk zou een te goed resultaat dan weer een opsteker zijn voor huidig regeringsleider in die regio, Susana Diaz Pacheco, een rivale voor het leiderschap van de PSOE.

Aan de andere kant wil de liberale centrumpartij Ciudadanos rechtse stemmen en zetels inpikken bij de conservatieve PP van Casado. Tot slot is het mogelijk dat de extreemrechtse Vox vijf zetels in het parlement van Andalusië zou veroveren. Dat zou een doorbraak zijn voor die partij.

Andalusië is een van de streken met de hoogste werkloosheid in de Europese Unie en krijgt ook EU-steun. Het is ook de meest voor de hand liggende aankomstplaats voor migranten vanuit Noord-Afrika. Onder premier Sanchez is Spanje vrij soepel gebleken voor de opvang van bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee, maar Vox speelt nu net met een anti-migratiestandpunt in op de vragen van veel Andalusiërs.

Meest gelezen