Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Bangladesh houdt verkiezingen, maar wel onder de schaduw van premier sheikh Hasina

Zondag zijn er in het Zuid-Aziatische land Bangladesh verkiezingen voor een nieuw parlement. Er is een brede keuze, maar de regerende Awami Liga van premier Hasina Wajid Rahman heeft de belangrijkste oppositie al voor de stembusslag flink wat kopstoten verkocht.

Bangladesh is een democratie waar traditioneel twee grote partijen elkaar van de macht verdreven. Het gaat om de Awami Liga van huidig premier Sheikh Hasina Wajid en de meer conservatieve Bangladesh National Party (BNP) van haar erfrivale Khaleda Zia.

Hasina is nu echter al bijna tien jaar onafgebroken aan de macht en is nu al de langst regerende leider van het land. In al die tijd hebben haar partijgenoten de meeste topfuncties ingenomen in alle geledingen van de staat, in de politiek, in de administratie, het leger en justitie. Critici spreken dan ook over "een de facto eenpartijstaat".

Feit is dat haar BNP-rivale en ex-premier Khaleda Zia politiek uitgeschakeld is omdat ze veroordeeld is tot tien jaar cel wegens corruptie. Haar zoon Tariq Rahman, die vanuit ballingschap in Londen de BNP leidt, is bij verstek tot levenslang veroordeeld. Een meer islamistische oppositiepartij Jamaat-e Islami is grotendeels geneutraliseerd omdat veel leden in de cel zitten of ter dood zijn veroordeeld wegens terrorisme.

Bij de vorige verkiezingen haalde de "Grote Alliantie" rond de Awami Liga van premier Hasina 250 van de 300 zetels. De belangrijkste rivaal, de BNP van Khaleda Zia, deed toen niet mee, maar nu wel en in alliantie met andere partijen. Het is uitkijken of dat nu wel de hegemonie van Hasina zal doorbreken.

De harde hand van Hasina: zegen of vloek?

Nu heeft premier Hasina Wajid dat het voorbije decennium nog niet zo slecht gedaan. Haar nogal autoritaire regeringsstijl heeft geleid tot politieke stabiliteit in een doorgaans erg instabiel land. Daardoor heeft de economie niet slecht geboerd en scoort Bangladesh veel beter inzake kindersterfte en levensverwachting dan vergelijkbare landen zoals Pakistan of India.

Internationaal heeft Bangladesh veel krediet gewonnen doordat het land meer dan 800.000 Rohingya heeft opgenomen nadat die verdreven werden uit buurland Myanmar (Birma). Bangladesh wil die mensen niet altijd opvangen, maar een terugkeer lijkt tot nu toe onmogelijk.

Bangladesh is met 170 miljoen inwoners het negende meest bevolkte land ter wereld. Het is overwegend islamitisch, maar is een seculiere republiek. Ook hier neemt de druk van islamisten toe om van het land een sharia-staat te maken. Hasina heeft enkele toegevingen moeten doen en er zijn in het land ook al critici van de sharia vermoord door extremistische moslims.

Regionaal behoudt Hasina het evenwicht tussen grootmachten India en China. Peking heeft de voorbije jaren 30 miljard dollar geïnvesteerd in Bangladesh en Delhi heeft daar 7 miljard tegenover gesteld. Toch behoudt Hasina haar onafhankelijkheid ten opzichte van China en is ze veel minder gebonden aan kapitaal uit dat land dan Pakistan, de Maldiven of Sri Lanka. Ze is ook niet vergeten dat een Indiase militaire operatie Bangladesh in 1971 geholpen heeft om een bloedige afscheidingsoorlog te winnen van Pakistan. Haar vader, Mujibur Rahman, was toen de eerste leider van het onafhankelijke Bangladesh.

Meest gelezen