Charles Michel heeft voorstel klaar om uit de impasse rond het VN-migratiepact te raken

Eerste minister Charles Michel zal de regering, na overleg met zijn Europese collega's, een voorstel doen om uit de impasse rond het VN-Migratiepact te raken. Dat is te horen bij het kabinet van de premier, na een weekend van druk heen-en-weer telefoneren tussen Michel en zijn vicepremiers. Die hebben het voorstel nog niet ontvangen, dus wellicht haalt Michel zijn troefkaart pas boven tijdens het kernkabinet, als Alexander De Croo (Open VLD) weer in het land is. 

De federale regering staat onder hoogspanning als gevolg van het VN-Migratiepact. Op 10 december zou eerste minister Charles Michel (MR) naar Marrakesh moeten reizen, om daar de Belgische steun voor het pact uit te spreken, maar dat ziet N-VA niet zitten. De premier werkt daarom naar alle waarschijnlijkheid aan een interpretatieve verklaring die aan het pact kan worden toegevoegd.

N-VA heeft het voorstel van de premier nog niet gekregen, is te horen in de entourage van de ministers. Alexander De Croo keert vervroegd terug uit Zuid-Afrika, om het partijbureau van Open VLD morgenochtend te kunnen bijwonen. Wellicht kan dan morgenmiddag een kernkabinet worden gehouden. Charles Michel gaat niet naar de Klimaattop in Polen, waar morgen de regeringsleiders traditioneel de conferentie openen.

Meest gelezen