Videospeler inladen...

Vande Lanotte: "N-VA wil enkel positie innemen tegen Vlaams Belang in discussie over migratiepact" 

Volgens Johan Vande Lanotte (SP.A) gaat de discussie over het VN-migratiepact niet meer over de inhoud, maar wil N-VA vooral positie innemen tegenover het Vlaams Belang. "De verkiezingen hebben Vlaams Belang extra kracht gegeven en N-VA gaat zich daarop nu versterken", zegt hij in "De zevende dag". Pol Van Den Driessche (N-VA) is het daar niet mee eens: "Wij hebben Vlaams Belang niet nodig", zegt hij. De discussie over het pact is zo verhit dat de regering zou kunnen vallen. Maar dat wil de N-VA niet, zegt Van Den Driessche duidelijk. 

De discussie over het VN-migratiepact blijft de regering verdelen. Vooral N-VA wil het pact niet goedkeuren op de VN-bijeenkomst in Marrakesh op 10 en 11 december. De komende week lijkt dan ook "de week van de waarheid" voor de regering en sommigen zien haar al te makkelijk vallen. SP.A'er Johan Vande Lanotte, ook professor grondwettelijk recht, vindt dat de discussie intussen niet meer over de inhoud gaat, maar over de inzet van de verkiezingen in mei. 

De discussie gaat over de positionering van het N-VA tegenover het Vlaams Belang, en niets meer.

Johan Vande Lanotte (SP.A)

"Het gaat over de positionering van het N-VA tegenover het Vlaams Belang, en niets meer", zegt hij in "De zevende dag". "De verkiezingen hebben het Vlaams Belang extra kracht gegeven. Daarop gaat de N-VA zich nu versterken", zegt hij. "Vlaams Belang wil N-VA in het pro-migratiekamp steken. Dat kan N-VA niet toelaten". Maar als de regering zou vallen, zou dat volgens Vande Lanotte ook voor N-VA geen goede zaak zijn. 

Brugs politicus Pol Van Den Driessche (N-VA), die ook een mandaat heeft bij de Interparlementaire Unie die de Algemene Vergadering van de VN mee waarneemt, is het niet eens met die analyse. "Wij hebben het Vlaams Belang niet nodig", zegt hij. Van Den Driessche wijst weldegelijk op inhoudelijke bezwaren van N-VA: vluchtelingen en migranten worden niet genoeg onderscheiden in het pact, gastlanden zoals België zouden zich te veel moeten aanpassen aan de cultuur van migranten en de tekst zou ook meer juridisch bindend zijn dan anderen beweren.  Maar Vande Lanotte werpt tegen dat er een "aparte tekst voor vluchtelingen" komt, en ook de cultuur van het gastland wordt volgens hem beschermd in de tekst.

Wij willen geen verkiezingen, we willen geen regeringscrisis.

Pol Van Den Driessche (N-VA)

N-VA wil de regering ook niet in een crisis storten om snelle verkiezingen uit te lokken, maakt Van Den Driessche duidelijk. "Wij willen geen verkiezingen, we willen geen regeringscrisis", zegt hij. "We vinden dat de regering een mooie balans kan opmaken en we willen daar nog mee verdergaan."

Is de kritiek van N-VA laattijdig?

Er werd twee jaar gesleuteld aan de tekst van het migratiepact, tot die in juli werd vastgelegd. Sommigen vinden de kritiek van N-VA dan ook mosterd na de maaltijd. Vrijdag lekte nog een verslag van een coördinatievergadering waaruit bleek dat een medewerker van het kabinet van vicepremier Jambon (N-VA) in oktober nog instemde om het pact "actief te promoten". "Een regeringspartij mag niet aan heel de wereld zeggen dat ze akkoord zijn, en dan - oei, het Vlaams Belang heeft meer stemmen - plots veranderen", klinkt Vande Lanotte scherp.

Maar dat is volgens Pol Van den Driessche geen terechte kritiek. "Staatssecretaris Theo Francken heeft op 26 januari op de informele raad in Sofia formele bezwaren geuit", verdedigt hij zijn partij. "Op 22 en 23 februari heb ik zelf in de Interparlementaire Unie in het VN-hoofdgebouw verwezen naar wat wij voorleggen." De discussie bevindt zich nu ook pas in "de politieke fase", aldus Van Den Driessche. En doordat Oostenrijk zich terugtrekt, ook al hebben zij het pact voor Europa mee onderhandeld, moet de discussie opnieuw worden gevoerd. 

Wat nu?

Dinsdag komen  in de commissie Buitenlandse Zaken zes experts aan het woord, voorgedragen door de verschillende partijen. Daarmee koopt de regering tijd om te stemmen over de twee resoluties die Groen en CDH indienden. Zij willen het migratiepact zonder voorbehoud aannemen. Sommigen geloven dat de oplossing in een bijgevoegde verklaring ligt, een "explanation of position" die moet verduidelijken hoe België de tekst leest. Ook Nederland zal het pact met zo'n "stemverklaring" goedkeuren. 

Als de regering problemen heeft, dat ze het dan zeggen

Johan Vande Lanotte (SP.A)

"Als de regering problemen heeft, dat ze het dan zeggen", werpt ook Johan Vande Lanotte op. Hij gelooft dat de regering vrij eenvoudig een lijst kan maken met juridische verduidelijkingen over het pact. Of dat mogelijk is, "weet" Pol Van Den Driessche "niet". "Enerzijds zeg je dan dat we het pact gaan toepassen, anderzijds steken we er een briefje bij. Tot welke situatie leidt dat?"

Herbekijk hieronder het debat tussen Johan Vande Lanotte en Pol Van Den Driessche in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen