Videospeler inladen...

Extreemrechts wint in Andalusië, voor het eerst weer in regionaal parlement sinds einde dictatuur Franco

De extreemrechtse partij Vox heeft zijn intrede gemaakt in het regionale parlement van Andalusië en haalt meteen twaalf zetels. De rechtse partijen in de Zuid-Spaanse regio bereiken zo een meerderheid, nadat socialisten er al 36 jaar aan de macht waren. Dat blijkt na de telling van 99 procent van de resultaten.

Het is voor het eerst dat een extreemrechtse partij weer in een regionaal parlement zit sinds de herinvoering van de democratie in Spanje in 1978, na de dood van dictator Francisco Franco in 1975. Vox, dat zich profileert tegen illegale migratie en tegen Catalaans separatisme, overtrof de verwachtingen. Peilingen gaven aan dat de partij die pas vier jaar geleden werd opgericht ten hoogste vijf zetels zou halen. "Dit is het moment om luid en duidelijk te zeggen wie we zijn", zei een van de kandidaten. "En dat we gekomen zijn om hier te blijven." 

Andalusië is een van de streken met de hoogste werkloosheid in de Europese Unie. De regio krijgt EU-steun. Het is ook de meest voor de hand liggende aankomstplaats voor migranten vanuit Noord-Afrika. Onder premier Sanchez is Spanje vrij soepel gebleken voor de opvang van bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee, maar Vox speelde met een anti-migratiestandpunt in op de vragen van veel Andalusiërs.

Slechtste resultaat ooit voor sociaaldemocraten, klap voor premier Sanchez

De sociaaldemocraten van de PSOE blijven de grootste partij, maar ze behalen wel hun slechtste resultaat ooit in Andalusië. De partij valt terug van 47 naar 33 zetels (op 109). De radicaal linkse bondgenoten van de partij behaalden onvoldoende zetels voor een absolute meerderheid, en dus ook voor de vorming van een regering.   Deze verkiezingsresultaten zijn een klap voor de sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez, die nog maar sinds juni aan de macht is. 

De PSOE bestuurt Andalusië sinds 1982 maar is er niet in geslaagd om de werkloosheid terug te dringen. Ook raakte ze in opspraak in een groot schandaal, waarin twee ex-presidenten van de regio verwikkeld waren. Het lange proces dat daarop volgde, nadert zijn ontknoping.

Extreemrechtse Vox kan sleutelrol spelen in formatie

De conservatieve Partido Popular heeft 26 zetels en is daarmee de tweede partij in de zuidelijke regio. Het centrumrechtse liberale Ciudadanos komt op 21 zetels. Om aan een absolute meerderheid van 55 zetels te komen, zouden deze partijen moeten samenwerken met Vox. De extreemrechtse partij kan zo een sleutelrol gaan spelen bij de formatie in Andalusië, de Spaanse regio met het meeste aantal inwoners.

De verkiezingen in Andalusië worden nauwlettend in de gaten gehouden in de rest van Spanje. In het voorjaar staan er meer regionale verkiezingen op het programma en brengen ook de Spanjaarden hun stem uit voor het Europees Parlement. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen