GAIA: "Broodfokkers van puppy's? Maffiapraktijken"

Dierenrechtenorganisatie GAIA lanceert de komende week  een nieuwe campagne tegen zogenoemde broodfokkers. GAIA wil mensen ervan weerhouden tijdens de eindejaarsperiode honden te kopen bij onbetrouwbare handelaars.

Het is niet de eerste keer dat GAIA het aanklaagt: broodfokkers bij ons doen aan maffiapraktijken en belazeren de klanten, vindt de organisatie. "In Oost-Europa zijn veel zogenoemde puppyfabrieken waar teefjes aan de lopende band moeten werpen", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "Die hondjes, en het zijn er tienduizenden, worden dan naar België getransporteerd richting malafide broodfokkers, die maar één doel hebben: winst maken."

Volgens GAIA worden paspoorten, vaccinaties en geboortedatums vervalst én worden de hondjes té snel van hun moeder en uit hun nest weggerukt. Wat leidt tot ziektes en later tot een vroege dood. "We hebben zeven getuigen, drie ervan zagen hun puppy sterven in de eerste weken.  En stel dat zo'n poppy hondsdolheid heeft door de gebrekkige vaccinaties en iemand bijt? Wat dan?"

GAIA kijkt in de richting van Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. "Het aantal rassen dat mag gekweekt worden, moet beperkt worden tot twee à drie. We vragen de minister ook om de verkoper te verplichten het moederdier te tonen",  wil De Greef nog.

Campagne

De nieuwe campagne is te vinden op www.eenpuppykopen.be en GAIA plant alles bewust op dit moment: "De eindejaarsperiode is niet toevallig gekozen, het is een periode waarin de verkoop van puppy’s floreert.”

In een korte documentaire op de site vertellen zeven getuigen over hoe ze opgelicht werden door een broodfokker. Naast de video is er ook een handleiding over wat te doen bij oplichting door een broodfokker.

Adopt, don't shop

GAIA

Voor GAIA is de oplossing eenvoudig: "Adopt, don’t shop. Want in België zitten de dierenasielen overvol met honden en katten die wachten op een goede thuis."

“En wil je toch per se een puppy van een welbepaald ras? Ga dan alsjeblieft niet langs bij een broodfokker. Want elke koper houdt het systeem van dierenleed in stand”, meent GAIA.

Videospeler inladen...

Meest gelezen