Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant.

Gouverneur Vlaams-Brabant niet meteen voorstander van alcoholverbod in tankstations

Lodewijk De Witte, de gouverneur van Vlaams-Brabant, is niet meteen voorstander van een alcoholverbod in tankstations op parkings naast autowegen. Zijn West-Vlaamse collega Carl Decaluwé pleitte gisteren voor zo'n verbod om de verkeersveiligheid in Vlaanderen te verbeteren.  Maar De Witte wil eerst een onderzoek.

Bij de start van de verkeersveilige week in West-Vlaanderen (1 tot 9 december) verklaarde gouverneur Carl Decaluwé zich gisteren opnieuw uitgesproken voorstander om alcohol in tankstations naast de autowegen uit de rekken te halen. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx sluit zich aan bij haar West-Vlaamse collega om de verkoop van alcohol in die stations zeker aan banden te leggen en zo mogelijk te verbieden.

Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant, denkt daar anders over, zo schrijft persagentschap Belga en bevestigt hij aan VRT NWS. "Bij mijn weten is daar nog geen onderzoek naar gebeurd. We weten dus niet of de verkoop op die locaties een reële invloed heeft op rijden onder invloed. Als resultaten van studies zouden uitwijzen dat de effecten minimaal zijn, zie ik het nut van zo'n maatregel niet in. Als aangetoond wordt dat de impact groot is, dan lijkt zo'n maatregel me wél zinvol. We moeten het alvast durven bekijken."

Eerder hadden federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) al laten weten niet gewonnen te zijn voor een verkoopverbod. Weyts focust liever op een vermindering van met alcohol gerelateerde ongevallen op lokale en gewestwegen, waar ze veel vaker voorkomen dan op autowegen. Hij baseert zich daarvoor op cijfers van Vias, het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid.

Meest gelezen