Videospeler inladen...

Grootste Belgische klimaatmars in Brussel: "Politici kunnen dit niet meer negeren"

In Brussel hebben vandaag meer dan 65.000 mensen deelgenomen aan de mars voor het klimaat. Nog nooit kwamen zoveel mensen samen in ons land om te pleiten voor "meer schone lucht, meer hernieuwbare energie en meer politieke daadkracht". De verwachtingen van de organisatoren werden ruimschoots overtroffen en ze zijn dan ook zeer tevreden. 

De organisaties Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+ trokken vandaag met het grootste Belgische klimaatprotest ooit door het centrum van Brussel. De politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene telde 65.000 deelnemers, de organisatoren zelf denken dat er mogelijk 75.000 waren.

"Dit is overdonderend en historisch", zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. "We zijn enorm gelukkig, want dit geeft enorm veel hoop voor de toekomst. Het toont aan dat er een groot draagvlak is voor een ambitieus klimaatbeleid in België. Dit is een enorm sterk signaal. De politici kunnen dit niet meer negeren." 

De aanleiding voor de klimaatmars is de internationale klimaattop COP24, die vandaag in Polen begint. Met het massale protest eisen de betogers dat de Belgische politici meer ambitie tonen voor een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Zo moet de opwarming van het klimaat beperkt blijven tot 1,5°C, zoals in het akkoord van Parijs staat.

"We tonen aan dat de eis voor een beter klimaatplan en een eis voor een veilige toekomst, iedere Belgische burger aangaat", zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. "Concreet verwachten wij dat politici hun job beginnen te doen. Er is een internationale klimaattop. België heeft het de afgelopen jaren niet zo goed gedaan daar. Zij hebben nu een kans om dit te keren."

Door Brussel

De betogers vertrokken rond 13 uur aan het station Brussel-Noord. Ze gingen via de Koning Albert II-laan, langs Kruidtuin en Madou, over de Wetstraat en het Schumanplein. Onderweg waren er optredens die de eisen van de betogers uitbeeldden. De mars eindigde in het Jubelpark, waar er nog enkele verrassingsoptredens waren. 

Een deel van de betogers deed de betoging per fiets. Zij vertrokken een half uurtje later en gingen in omgekeerde richting de kleine ring op. Op het kruispunt Kunst-Wet kwamen de twee groepen samen en legden ze het laatste deel van het parcours richting Jubelpark samen af.

Videospeler inladen...

Extra treinen NMBS

De NMBS zet extra treinen in om alle betogers weer thuis te brengen. De meerderheid van hen is vanzelfsprekend met het openbaar vervoer gekomen. "Voor de terugreis vanuit Brussel zetten we 5 bijkomende treinen in", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. De metro's en de bussen en trams van de MIVB rijden vandaag gratis.

Klimaatbeleid en sociaal beleid gaan samen

"We verwachten dat politici onze eisen in concrete daden gaan omzetten", zegt Charlotte Scheerens. "In het algemeen gaat dat over meer ambitie op vlak van hernieuwbare energie, we moeten ook meer denken aan efficiënter energieverbruik en daarnaast moeten we veel minder uitstoten."

"Er kan geen klimaatverhaal zijn zonder een sociaal beleid", voegt Scheerens eraan toe. "De politiek moet samen met de werkgevers, de lokale besturen en de opleidingscentra een plan uitdokteren om mensen in de fossiele sector naar andere jobs te krijgen." Zo is de link met het protest van de gele hesjes de laatste weken meteen gelegd. 

Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie heeft vragen bij de locatie van de klimaattop. "Oost-Europa hangt nog sterk af van steenkool. Op dit moment zitten bijvoorbeeld drie Belgische activisten vast in Slowakije na een vreedzaam protest daar."

We mogen niet meer uitgaan van fossiele brandstoffen, of van grootschalige industriële veeteelt voor onze voedselconsumptie.

Dave Van Meel, Klimaatcoalitie

"Er zijn drie kernwoorden", zegt Van Meel, "dat zijn: nu, drastisch en grootschalig. We moeten stoppen met de illusie dat de burgers het zelf kunnen oplossen. Nu moet er gesproken worden over een verandering van het systeem. We mogen niet meer uitgaan van fossiele brandstoffen, of van grootschalige industriële veeteelt voor onze voedselconsumptie", pleit Van Meel.

We blijven maar sukkelen met verouderde kerncentrales. Allemaal beleid waar Marghem een zeer belangrijke rol in hád kunnen spelen.

Dave Van Meel, Klimaatcoalitie

Op Twitter riep minister van Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) op om deel te nemen aan de mars. Volgens de organisatoren moet ze dan ook optreden "als geëngageerde en daadkrachtige minister." Dat is tot nu toe niet gebeurd, zegt Van Meel: "We blijven maar sukkelen met verouderde kerncentrales. Allemaal beleid waar Marghem een zeer belangrijke rol in hád kunnen spelen."

Maar kunnen we wel zonder kernenergie, want die is goedkoper en heeft geen uitstoot? "Ik wil die vraag omkeren: kunnen we mét kernenergie?", zegt Van Meel. "De kerncentrales zijn oud en daardoor is er geen bevoorradingszekerheid. De aanbouw van nieuwe kerncentrales kost ettelijke miljarden en duurt minstens tien tot vijftien jaar. Vanaf 2030 kunnen we al 1,5 graad warmen zitten. Kerncentrales zijn dan te duur, te laat en te onveilig."

Herbeluister hieronder het interview met Charlotte Scheerens (Climate Express) en Dave Van Meel (Klimaatcoalitie) in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen