gijzelaar Peter Kassig

IS-leider gedood die betrokken was bij executie van Amerikaanse gijzelaar

Een belangrijke IS-leider die betrokken was bij de executie van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig, is gedood bij een bombardement in het zuidoosten van Syrië. Dat melden Amerikaanse media.

Legerwoordvoerder Sean Ryan zei in een persbericht via e-mail aan de Washington Post dat IS-leider Abu al-Umarayn gedood werd bij "precisiebombardementen" in de Syrische woestijn. Volgens de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten waren er redenen om aan te nemen dat Umarayn een "onmiddellijke bedreiging" vormde voor de coalitietroepen in de regio.

Umarayn was ook "betrokken bij de dood van een Amerikaanse burger en gewezen Amerikaans US Army Ranger (elite-infanterist) Peter Kassig", klinkt het. Hij zou bovendien rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken geweest zijn bij de executie van verschillende andere gevangenen.

Terreurbeweging IS eiste in november 2014 de executie op van Kassig, die op dat moment in Syrië actief was als humanitair werker. Kassig was in 2013 ontvoerd in Syrië. In de video waarmee IS de executie opeiste, was het afgehakte hoofd van de man te zien.

"Internationale coalitie viel regeringstroepen aan"

De internationale coalitie zou nog een tweede actie hebben ondernomen, ze zou stellingen van het Syrische leger hebben beschoten in het oosten. Er vielen geen slachtoffers. Er lijkt geen verband tussen de twee operaties.  

Nieuwsagentschap SANA, dat gecontroleerd wordt door het regime van de Syrische machthebber Bashar al-Assad, zegt dat de aanval gebeurde in de buurt van de stad al-Sukhna in het oosten van Syrië. Er zou alleen materiële schade zijn, zegt een militaire bron.

Er werden raketten afgevuurd vanop Al-Tanf, de militaire basis van de coalitie aan de grens met Irak, zegt een bron die dichtbij de regeringstroepen staat aan het Duitse nieuwsagentschap dpa. De raketten waren gericht op militaire voorposten.

De internationale coalitie onder leiding van de VS ontkende even later dat de Syrische regeringstroepen geviseerd werden. VS-legerwoordvoerder Ryan Sean zei dat het doelwit van de aanval jihadi's waren, onder wie IS-leider Abu al-Umarayan.

Meest gelezen