Videospeler inladen...

Waarom nemen mensen deel aan de klimaatmars?

Ondanks het slechte weer zijn meer dan 65.000 betogers naar Brussel afgezakt om deel te nemen aan de klimaatmars. Wie zijn die mensen? 

"Het is een heel divers publiek", zegt onze reporter ter plaatse, Veerle De Vos. "Naast verenigingen en politieke partijen ook heel veel gewone mensen, van alle leeftijden. Ze hadden vaak zelfgeknutselde spandoeken mee of waren verkleed. Er waren ook gezinnen met kinderen en opvallend veel studenten, die in deze blokperiode soms letterlijk van hun bureau zijn weggelopen."

"De mensen die hier bijeen zijn, willen dat hun signaal ernstig wordt genomen. Dat de politici zien dat er een draagvlak is voor een echt klimaatbeleid", zegt De Vos.

Quinten Verbrugge: "De wereld redden"

"Ik ben hier om te staken en de wereld te redden", zegt de jonge Quinten Verbrugge. Waarom doen de mensen er niets aan? "Omdat ze een beetje lui zijn."

Dirk De Vis: "We hebben er op los geleefd"

"Ik ben er beschaamd over. We hebben er een potje van gemaakt, de mensen van de jaren 60, zoals ik", zegt Dirk De Vis, burgemeester van Ham (CD&V). "Ik was 17, 18 jaar in de jaren 60. We hebben er op los geleefd, zonder goed na te denken dat wij de bronnen van de aarde in feite aan het uitputten zijn. De rekening zal gepresenteerd worden. Dat is zo moeilijk om aan de mensen wijs te maken dat die klimatologische omstandigheden beperkingen gaan meebrengen naar ons comfort en onze luxe."

Sibille Diederichs: "Veel mensen willen keren"

"Ik denk dat we misschien met ons hoofd tegen de muur gaan lopen en dan pas gaan veranderen", zegt Sibille Diederichs. "Ik ben heel blij om te zien dat er veel mensen zijn die niet met hun hoofd tegen de muur willen lopen en voordien willen keren."

Brent Esprit: "Initiatief ligt ook bij onszelf"

"Ik doe inspanningen, maar veel te weinig", zegt Brent Esprit. "Het is goed dat er veel mensen bijeenkomen. Het is natuurlijk makkelijk om te wijzen naar overheid die beslissingen moet nemen. Ik denk dat als de gewone mensen, als iedereen samen iets doet, ook al is het maar een klein beetje, we ook al heel veel verschil kunnen maken. Ik denk dat het initiatief ook bij onszelf ligt."

Videospeler inladen...

Kinderen: "Er is geen plan B"

Jeugdjournaal "Karrewiet" vroeg aan kinderen op de klimaatmars waarom het klimaat voor hen zo belangrijk is. Hun antwoorden zie je in dit filmpje.

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen