Leider sociaaldemocraten krijgt meer tijd om regering te vormen in Zweden

Bijna drie maanden na de verkiezingen is in Zweden nog steeds geen nieuwe regering op de been gebracht. Stefan Löfven, de vorige premier en leider van de sociaaldemocraten, krijgt wat meer tijd om een poging te ondernemen. Dat heeft de parlementsvoorzitter bekendgemaakt.

De regeringsvorming zit geblokkeerd omdat noch het rood-groene blok, noch de centrumrechtse alliantie een meerderheid heeft in het parlement. De twee blokken zijn bijna even groot en de extreemrechtse partij Zweden Democraten wist 62 van de 349 zetels te veroveren. Een samenwerking met die partij, ook onder de vorm van gedoogsteun, lijkt uitgesloten. Een coalitie met partijen uit beide traditionele blokken is dan weer ongebruikelijk.

Meest gelezen