Videospeler inladen...

HERBELEEF ONZE LIVEBLOG - Historisch: Grootste Belgische klimaatmars ooit trok door Brussel

In Brussel heeft vanmiddag een klimaatmars plaatsgevonden. Volgens de politie waren er 65.000 deelnemers, volgens de organisatoren 70 tot 75.000. Het is hoe dan ook de grootste Belgische klimaatmars ooit. De deelnemers pleitten voor "meer schone lucht, meer hernieuwbare energie en meer politieke daadkracht" naar aanleiding van de klimaattop in Polen die vandaag van start ging. Herbeleef hier onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Stijn Vercruysse: "Schuld helemaal bij Vlaanderen leggen, is te gemakkelijk"

Federaal minister voor Energie Marghem haalt uit naar het klimaatbeleid van Vlaanderen, wat moeten we daarvan denken? VRT-journalist Stijn Vercruysse vindt de uithaal iets te fel. 

Videospeler inladen...

Tommelein uit "persoonlijke mening" op Twitter na uithaal Marghem

En ook Bart Tommelein, tot op heden nog altijd Vlaams minister voor Energie (Open VLD), heeft intussen gereageerd op de uithaal van federaal minister voor Energie Marghem. Al gaat het in zijn tweet wel om "zijn persoonlijke mening"

Schauvliege: "Aan zwartepieten doe ik niet mee"

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft gereageerd op de uitspraak van federaal minister voor Energie Marie-Christine Marghem (MR). “Aan zulke doorzichtige spelletjes zwartepieten doe ik niet mee. De Vlaamse regering heeft deze zomer een ambitieus klimaatplan 2021-2030 goedgekeurd, dat een reductie van broeikasgassen met 35% gaat realiseren. We zijn benieuwd naar het federale plan (dat tegen eind 2019 klaar moet zijn, nvdr)." Schauvliege was niet aanwezig op de klimaatmars. 

Marghem: "Vlaanderen remt systematisch af als we de ambities willen verhogen"

Een opvallende deelnemer vanmiddag aan de klimaatmars in Brussel was federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Op de vraag of ze beseft dat ze beter moet doen, antwoordt ze dat "Vlaanderen helaas systematisch afremt als men de ambities wil verhogen".

Videospeler inladen...

Officiële cijfers van politie: 65.000 deelnemers

Metrostation Merode alvast overvol door deelnemers die naar huis willen

In metrostation Merode, vlak bij het Jubelpark waar de klimaatmars eindigde, is het alvast megadruk door deelnemers die naar huis willen. De metro's en andere MIVB-voertuigen rijden vandaag overigens gratis. De NMBS legt op haar beurt extra treinen in.

Videospeler inladen...

NMBS zet extra treinen in om deelnemers weer thuis te brengen

De tienduizenden betogers moeten straks natuurlijk allemaal weer thuis geraken. De meerderheid van hen maakt daarvoor -dat spreekt voor zich- gebruik van het openbaar vervoer. "Voor de terugreis vanuit Brussel zetten we 5 bijkomende treinen in", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS.

Organisatoren: "Enorm sterk signaal, politici kunnen dit niet negeren"

"Dit is overdonderd en historisch", reageert Charlotte Scheerens in naam van de organisatoren van de klimaatmars. "We zijn enorm gelukkig, want dit geeft enorm veel hoop voor de toekomst. Het toont aan dat er een groot draagvlak is voor een ambitieus klimaatbeleid in België", stelt Scheerens vast. "Dit is een enorm sterk signaal. De politici kunnen dit niet meer negeren. We verwachten dat ze deze eisen in concrete daden gaan omzetten. In het algemeen gaat dat over meer ambitie op vlak van hernieuwbare energie, we moeten ook meer denken aan efficiënter energieverbruik en daarnaast moeten we veel minder uitstoten", aldus Scheerens.

Er is een groot draagvlak voor een ambitieus klimaatbeleid in België

Volgens de organisatoren waren er in totaal 70.000 à 75.000 deelnemers bij de mars. De officiële telling van de politie had het over 65.000 deelnemers. Maar, zeggen de organisatoren, veel mensen zijn pas langs het parcours aangesloten, klinkt het. Er lagen namelijk verschillende metrostations langs het parcours.

Ook Francesca Vanthielen en Nic Balthazar van vzw Klimaatzaak waren erbij

Meest gelezen