Videospeler inladen...

Marghem vanop klimaatmars: "Vlaanderen remt systematisch af als we de ambities willen verhogen", maar is dat wel zo?

Vanop de klimaatmars heeft federaal minister voor Energie Marie-Christine Marghem (MR) uitgehaald naar Vlaanderen. "Vlaanderen remt systematisch af als we de ambities willen verhogen, dat moet ik erkennen", zei Marghem. "Aan zulke doorzichtige spelletjes zwartepieten, doe ik niet mee", reageert Vlaams minister voor Natuur en omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Maar wie heeft nu gelijk? "Een onderzoek van academici toonde vorige week al aan dat de 4 klimaatministers in ons land niet goed samenwerken", duidt VRT-journalist Stijn Vercruysse.

Marghem kreeg vragen over haar aanwezigheid op de mars. "Ik voel me aangesproken, zeer. En ik blijf me aangesproken voelen, elke dag op mijn werk", antwoordde Marghem. Op de vraag of ze uit de mars begrepen had dat ze beter moet doen, antwoordde ze als volgt: "Ik moet beter doen, maar deze boodschap is ook bedoeld voor mijn collega's". Waarop ze eraan toevoegde: "Helaas remt Vlaanderen systematisch af als we de ambities willen verhogen, dat moet ik erkennen."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Schauvliege

“Aan zulke doorzichtige spelletjes zwartepieten doe ik niet mee", zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) in een schriftelijke reactie aan VRT NWS. "De Vlaamse regering heeft deze zomer een ambitieus klimaatplan 2021-2030 goedgekeurd, dat een reductie van broeikasgassen met 35% gaat realiseren. We zijn benieuwd naar het federale plan (dat tegen eind 2019 klaar moet zijn, nvdr)."

In "De zevende dag" zei minister Schauvliege ook dat Vlaanderen niet stilstaat en “dat de CO2-uitstoot daalt”. “De doelstellingen voor 2020 haalt Vlaanderen nipt,” aldus Joke Schauvliege.  

Eveneens in "De zevende dag" kreeg Schauvliege kritiek van Groen-voorzitter Meyrem Almaci, omdat ze niet ging deelnemen aan de klimaatmars van vanmiddag.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Tommelein en Rutten

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) uit op Twitter "zijn persoonlijke mening". Zo moet een minister besturen en niet betogen, aldus Tommelein, en als een minister dan toch betoogt moet die geen "onjuiste zaken" verkopen over collega's. "Vlaanderen staat op de 2e plaats qua zonnepanelen per vierkante kilometer en op de 3e plaats qua windenergie", besluit hij als derde punt.

(lees verder onder de tweet)

Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft het in "De ochtend" over een "misser van formaat" van Marghem. "Daar begrijp ik helemaal niets van", zegt ze. "Ministers moeten daar niet gaan betogen. Zet je samen en los het op." Rutten wil het incident bespreken met de minister, maar hecht er ook niet al te veel belang aan.

Schuld voor falend beleid effectief bij Vlaanderen?

"Het klopt dat Vlaanderen het bijzonder moeilijk heeft om de klimaatdoelstellingen te halen en af en toe op de rem gaat staan, dat hoor ik vaak zeggen", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse die de klimaatmars bijwoonde. "Het Vlaams klimaatbeleid heeft te weinig verwezenlijkt de afgelopen periode, maar de schuld helemaal bij Vlaanderen leggen, is te gemakkelijk. Er zijn 4 klimaatministers in ons land en die werken niet goed genoeg samen. Dat heeft een onderzoek van academici in ons land vorige week nog duidelijk aangetoond. Het is duidelijk dat er meer samengewerkt zal moeten worden, want België rijdt nu niet in het koppeloton wat klimaatbeleid in Europa betreft."

De schuld helemaal bij Vlaanderen leggen, is te gemakkelijk

VRT-journalist Stijn Vercruysse
Videospeler inladen...

Meest gelezen