Philip Freriks krijgt ontslag live te horen op de radio ... maar mag toch blijven

De Nederlandse presentator Philip Freriks, bij ons vooral bekend van het Groot Dictee, las zijn column voor in de radiostudio en werd daarna live bedankt voor bewezen diensten. Maar er is intussen sprake van een verzoening. De VPRO heeft excuses aangeboden en wil Freriks niet kwijt. 

Elke zondag schuift Philip Freriks aan in de studio van de Nederlandse NPO Radio 1 voor een bijdrage in OVT (Onvoltooid Verleden Tijd), een programma van de omroep VPRO over geschiedenis. 

Nadat Freriks zijn cursiefje had voorgelezen, zei de presentator: "Philip, de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we tot onze grote spijt, tot ons groot leedwezen, afscheid van je gaan nemen als columnist." Philip Freriks reageerde verrast: "Ik verbaas me er een beetje over dat dit mij nu hier rechtstreeks in de uitzending wordt meegedeeld." Na nog wat heen-en-weer-gepraat verliet Freriks de studio.

Bekijk de uitzending hier onder:

De omroep VPRO zegt in een verklaring dat alles op een misverstand berust, "een ernstige miscommunicatie waarvoor wij verantwoordelijk zijn". VPRO biedt Philip Freriks verontschuldigingen aan. En hij mag blijven: "De redactie van OVT en de VPRO willen niets liever dan Philip Freriks behouden als columnist. Philip Freriks kan als geen ander de grote en kleine historische gebeurtenissen in zijn columns verenigen en de geschiedenis terugbrengen tot de menselijke maat." 

Man van het Groot Dictee

Philip Freriks zelf zegt: "We gaan met elkaar in gesprek en dan zien we wel." Freriks presenteerde jarenlang het NOS-journaal. Hij is ook in Vlaanderen bekend als de co-voorlezer (samen met Martine Tanghe en later Freek Braeckman) van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat 26 keer werd georganiseerd.  De laatste jaren presenteert Freriks "De slimste mens" op de Nederlandse tv.

Meest gelezen