Schrijfmarathon van Amnesty International neemt vliegende start met 4098 brieven

Het is al het zestiende jaar dat Amnesty International in december honderdduizenden mensen overal in de wereld mobiliseert voor de Schrijfmarathon, onder het motto ‘Jouw brief kan levens veranderen’. De Schrijfmarathon werd op gang getrokken met een startevenement in Antwerpen. Op twaalf uur tijd werden maar liefst 4098 brieven en kaartjes geschreven voor mensenrechtenverdedigers in nood, net iets meer dan in 2017. De campagne loopt nog tot 31 december.

Dit jaar richt Amnesty International de schijnwerpers tijdens de Schrijfmarathon op enkele vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Net omdat ze opkomen voor de rechten van anderen zijn ze zelf ook het slachtoffer van onrecht. Meer dan ooit zelfs krijgen ze vandaag te maken met intimidatie, misbruik en geweld, worden ze gevangen genomen, gefolterd en zelfs vermoord.

Zo wordt er bijvoorbeeld geschreven voor Atena Daemi die in een Iraanse cel zit omdat ze campagne voert tegen de doodstraf. Tijdens de marathon worden er brieven geschreven naar de Iraanse autoriteiten om de vrijlating te vragen van Atena.

De Schrijfmarathon streeft trouwens niet alleen naar de vrijlating van mensen die onterecht gevangen zitten. Zo is er een schrijfactie voor Vitalina Koval uit Oekraïne, die eerder dit jaar nog werd aangevallen door extremisten omdat ze opkomt voor de rechten van holebi’s. In een brief aan de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken vragen Amnesty-sympathisanten om Vitalina te beschermen en haar aanvallers te vervolgen.

Naast een brief aan de betrokken autoriteiten kunnen mensen ook een solidariteitskaartje sturen naar de mensenrechtenverdedigers zelfs. Die berichten zijn voor hen een bron van moed en hoop. Vitalina Koval uit Oekraïne was vandaag op het event in Antwerpen en verwoordde het zo: “Ik word zo blij van al die solidariteitskaartjes. Ze geven me het gevoel dat ik niet alleen sta. Ik put er kracht uit om mijn strijd verder te zetten.”

De Schrijfmarathon loopt nog tot 31 december. Amnesty-activisten en sympathisanten organiseren grote en kleine schrijfmarathons over heel Vlaanderen. Iedereen kan een marathon organiseren: daarvoor zijn handige actiepakketten verkrijgbaar via www.schrijfmarathon.be. Al meer dan 500 mensen hebben een actiepakket besteld en organiseren één of meerdere marathons thuis, in de bibliotheek, op café of elders. Ook meer dan 20 gemeenten springen op de kar en organiseren een marathon.


Meest gelezen