Videospeler inladen...

"Staakt-het-vuren" in handelsconflict: VS en China zien af van nieuwe invoerheffingen

De Verenigde Staten en China hebben afgesproken om vanaf 1 januari geen nieuwe taksen meer te heffen op mekaars producten. Ze willen binnen de 90 dagen tot een handelsakkoord komen. Dat zegt het Witte Huis, nadat president Donlad Trump meer dan twee uur lang met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping had gesproken. "Dit is een staakt-het-vuren in een handelsconflict dat steeds meer op een oorlog ging lijken", zegt onze Amerika-correspondent Björn Soenens. 

De Chinese staatsmedia melden na afloop van het werkdiner tussen beide presidenten op de G20-top in Buenos Aires dat beide landen de handelsbesprekingen willen hervatten. Vanaf 1 januari zullen de Verenigde Staten en China geen nieuwe invoerheffingen installeren, en dat gedurende 90 dagen. Ook van Amerikaanse zijde klinkt enthousiasme. De ontmoeting is "zeer goed" verlopen, zegt de economisch adviseur van Trump, Larry Kudlow, na het diner. De ontmoeting tussen Xi en Trump duurde bijna 2,5 uur, wat langer is dan gepland.

Wat gebeurt er nu echt? China gaat volgens Washington akkoord om "een substantieel, maar nog verder te bepalen aandeel van landbouw-, energie-, industriële en andere producten uit de VS aan te kopen en zo het handelstekort te verkleinen", staat in een persbericht. "We kunnen aannemen dat het dan onder andere gaat over sojabonen en varkensvlees", zegt onze Amerika-correspondent Björn Soenens.

Ook over de bescherming van intellectuele eigendom en cyberdiefstal worden gesprekken opgestart. In de marge van de ontmoeting slaagde Trump er nog in om de illegale handel in fentanyl strenger te laten aanpakken. De synthetische drug zorgt elk jaar voor tienduizenden doden in de VS, en het grootste deel van de fentanyl die in Amerika circuleert, komt uit China. 

"Binnen die 90 dagen moeten ze nu tot een akkoord komen over het diépere handelsconflict", zegt Soenens. "Zo is er de beschuldiging van Amerika dat China aan intellectuele diefstal doet, dat ze oneerlijke internationale handelspraktijken hebben en dat ze het handelstekort met de VS (Amerika importeerde vorig jaar 375 miljard dollar meer uit China dan het ernaar exporteerde, red.) veel te groot maken." Als er aan het einde van de overlegperiode geen akkoord is bereikt, zal de 10 procent heffing toch verhoogd worden tot 25 procent. 

Je kan dit een doorbraak noemen, maar het is eerder een bevriezing van de dramatische escalatie

Amerika-correspondent Björn Soenens

China en de Verenigde Staten liggen al tijden met elkaar overhoop, onder meer over importtarieven. "Je kan dit dan ook een doorbraak noemen, maar het is eerder een bevriezing van de dramatische escalatie die al maanden aan de gang was in de handelsoorlog tussen China en de VS", zegt Soenens. "Dit is een pauze in het conflict om geen nieuwe heffingen te installeren vanaf januari, voor 90 dagen lang. Een staakt-het-vuren in een handelsconflict dat steeds meer op een oorlog ging lijken."

Amerikaans president Donald Trump tijdens de G20-top in Argentinië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Trump sprak ook kort met Poetin, maar die wil meer

Ook met de Russische president Vladimir Poetin had Trump een korte ontmoeting. "Zoals gebruikelijk bij multilaterale bijeenkomsten hebben president Trump en de first lady een reeks informele gesprekken met staatsleiders gehad tijdens het diner, onder wie president Poetin", zegt Trumps woordvoerster Sarah Sanders.

Eerder had Trump de geplande ontmoeting met Poetin afgezegd na een incident afgelopen weekend waarbij drie Oekraïense marineschepen door Rusland werden tegengehouden nabij de Krim en de 24 bemanningsleden werden opgepakt.

Ik hoop dat we samen kunnen komen als de Amerikanen er klaar voor zijn

Russisch president Vladimir Poetin gaf na afloop van de G20-top tijdens een persconferentie te kennen dat "een échte ontmoeting met Donald Trump noodzakelijk" is. "Het is spijtig dat we geen echte ontmoeting hebben kunnen houden", luidde het. "Ik hoop dat we samen kunnen komen als de Amerikanen er klaar voor zijn."

Herbeluister hier het interview met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1: 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen