Videospeler inladen...

Kant-en-klare maaltijden over het algemeen gezond, maar u eet ze het best niet elke dag

Ze hebben niet altijd een even goede reputatie, maar de kwaliteit van de kant-en-klaarmaaltijden in onze supermarkten lijkt nog redelijk mee te vallen. Ons magazine "Over eten" en het Vlaams Instituut Gezond Leven hebben 100 kant-en-klaarmaaltijden getest, en twee derde daarvan was redelijk gezond. Toch eten we maar beter niet elke dag zulke maaltijden, benadrukt Gezond Leven, want ze bevatten doorgaans te weinig groenten.

Het leven gaat in een rotvaart vooruit en ook onze voeding moet daar soms onder lijden. Een drukke job, weinig tijd om nog lang in de keuken te staan? Dan is een kant-en-klare maaltijd een gemakkelijke oplossing. Die kant-en-klaarmaaltijden hebben echter een slechte reputatie en worden doorgaans als ongezond beschouwd. Maar zijn ze dat ook?

Ons magazine "Over eten" gaat vanavond helemaal over de wereld van de kant-en-klaarmaaltijden. Samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven onderzocht het 100 van die maaltijden, uit verschillende supermarkten en van verschillende merken. Van allerhande pasta's, over balletjes in tomatensaus en pizza's tot kant-en-klare Aziatische gerechten.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven berekende voor al die gerechten de Nutri-score. Dat is een score die werkt met 5 letters en 5 kleuren. A en B (respectievelijk donkergroen en lichtgroen) staan voor gezond. C (geel) staat voor minder gezond en producten met D (oranje) en E (rood) zijn ongezonde producten.

Uit de test van "Over eten" en Gezond Leven blijkt dat 

  • 16 van de 100 kant-en-klaarmaaltijden een A-score verdienen, 
  • 50 een B-score,
  • 30 een C
  • en 4 een D.

Dat betekent dat twee derde van de 100 geteste kant-en-klaarmaaltijden redelijk gezond is. Bijna een derde ervan zit in de gevarenzone en een kleine minderheid (4 van de 100) blijkt echt ongezond te zijn.

"Niet voor elke dag"

Een verrassend resultaat, maar voor u met zijn allen van de verse groenten en vleeswaren naar het kant-en-klare rayon spurt, toch enige nuance. Hoewel twee derde van die maaltijden gezond blijkt te zijn, kunt u ze maar beter niet elke dag verorberen, benadrukt Rosa Luyten van Gezond Leven in "Over eten". Ze bevatten namelijk doorgaans te weinig groenten.

"Zo is er bijvoorbeeld een maaltijd met een A-score, kalkoenfilet met stroganoffsaus, die zogezegd gezond is, maar slechts 110 gram groenten bevat", zegt Luyten. "En we gaan toch best voor de helft van ons bord of ongeveer 300 gram groenten bij een warme maaltijd."

Met andere woorden, kant-en-klaarmaaltijden zijn niet per definitie ongezond, maar u haalt er doorgaans niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten mee. Zo veel mogelijk vers koken en zo weinig mogelijk verwerkte producten eten blijft de beste keuze. (lees voort onder de video)

VIDEO: Bekijk het fragment uit "Over eten"

Videospeler inladen...

Hoe werkt de Nutri-score?

De Nutri-score werd uitgevonden in Frankrijk en wordt sinds kort ook in ons land al in enkele supermarkten toegepast. Aan de hand van de kleuren- en lettercodes kan de consument zien of het product al dan niet gezond is.

De score wordt berekend door per 100 gram van het bewuste product naar het aantal gezonde en minder gezonde voedingsstoffen te kijken, zoals het aantal vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen (gezonde voedingsstoffen) en het aantal verzadigde vetzuren, suikers en het zoutgehalte (minder gezonde en dus te beperken voedingsstoffen). Ook het gehalte aan groenten en fruit wordt in de score meegenomen.

De Nutri-score wordt niet overal op evenveel gejuich onthaald, omdat ze volgens critici enkel de commerciële belangen van de voedingssector zou dienen. Maar het Instituut Gezond Leven ziet er toch de meerwaarde van in, omdat de Nutri-score als eerste positieve effecten op het gedrag van de consument zou hebben aangetoond.

Meer informatie over de Nutri-score vindt u onder meer op de website van Gezond Leven.

"Over eten" gaat vanavond dieper in op de kant-en-klaarmaaltijden. Aten we vroeger ook kant-en-klaar? Kobe Ilsen bezoekt een bedrijf dat elke dag 50.000 kant-en-klare maaltijden maakt en proeft er het verschil tussen balletjes in tomatensaus met puree van 15 jaar geleden en het recept van nu. Zijn ze nu gezonder en lekkerder? Danira Boukhriss Terkessidis verdiept zich dan weer in de wereld van de maaltijdshakes en probeert drie weken op shakes te leven. Houdt ze het vol? En wat zijn de effecten op haar gezondheid? Vanavond om 20.40 uur op Eén.

Meest gelezen