AFP or licensors

Geweld in Parijs bij betoging "gele hesjes" ergste in jaren, schade Arc de Triomphe kan oplopen tot miljoen euro

De ordediensten in Parijs zeggen dat ze nooit eerder met zulk geweld geconfronteerd zijn als gisteren bij de betoging van de "gele hesjes". Op 250 plaatsen is brand gesticht, meer dan 100 auto's gingen in vlammen op, 130 stukken stadsmeubilair en ook in 6 gebouwen heeft brand gewoed. De schade aan het nationale monument Arc de Triomphe kan oplopen tot een miljoen euro.

Er zijn de afgelopen tientallen jaren nooit zoveel arrestaties geweest als gisteren tijdens de rellen met de "gele hesjes". Er werden 412 mensen opgepakt en de meesten van hen zitten nu nog altijd in hechtenis. Er zijn 33 minderjarigen bij. De meeste relschoppers kwamen van buiten Parijs.

Sommige deelnemers gebruikten hamers, tuingereedschap, bouten en spuitbussen bij de confrontatie met de politie. Volgens de politieprefect van Parijs, Michel Delpuech, waren er extreemrechtse en extreemlinkse activisten betrokken bij de rellen. Maar ook een groot aantal "gele hesjes" die vrij van remmingen of omdat ze zich lieten meeslepen zich overgaven aan niet te rechtvaardigen geweld", zei Delpuech. "Men kan zich niet achter een vreedzame beweging scharen en naar Parijs komen met gedrag dat onaanvaardbaar is."

De Arc de Triomphe is zwaar beschadigd. De schade bedraagt zeker duizenden euro's en zou zelfs kunnen oplopen tot een miljoen, zegt Philippe Bélaval, de baas van het Centrum voor Nationale Monumenten. Het monument en nationaal symbool van Frankrijk zal ook de volgende dagen nog gesloten blijven voor het publiek. 

"Er werden systematisch vernielingen aangericht, in de tentoonstellingsruimtes, de shop, de toiletten. Een plaasteren maquette uit de jaren 30 werd vernield, de marmeren buste van Napoleon onthoofd. Er is ook veel grafitti aangebracht", zegt Bélaval. Hij postte beelden van het vernielde interieur van de Arc de Triomphe op Twitter. 

(lees voort onder de tweets)

Gele hesjes willen enkel praten als belastingsverhogingen op brandstof geannuleerd worden

Vandaag heeft de Franse president Macron aan premier Philippe gevraagd om overleg te plegen met de leiders van de politieke partijen en met vertegenwoordigers van de "gele hesjes". Dat overleg zou maandag al starten.

Jacline Mouraud (51), een van de leidende figuren binnen de beweging van de gele hesjes in Frankrijk, heeft laten weten dat ze enkel aan tafel komen als de belastingsverhogingen op brandstof geannuleerd worden. "We gaan voor de ontmoeting samenzitten om onze voorstellen te verfijnen, maar het vervolg van de beweging zal bepaald worden door de intenties van de regering voor de bevolking." 

Mouraud gaf nog mee dat ze "het geweld dat zaterdag in Parijs gepleegd is" betreurde. Tegelijk haalde ze uit naar het gebrekkige antwoord van de regering "die ons niet serieus neemt".

Mouraud, afkomstig uit Bretagne, raakte bekend in Frankrijk met een video over de brandstofprijzen die viraal ging. Zondag publiceerde ze met acht andere woordvoerders van de "vrije gele hesjes" een oproep in de Journal du dimanche waarin ze de "regering een uitweg uit de crisis" voorstellen en een lijst met eisen opsommen.

De eisen omvatten onder meer de opening van een staten-generaal van de fiscaliteit, een nationale sociale conferentie en het annuleren van de zwaardere autokeuring.

Een eerste ontmoeting tussen een delegatie van de gele hesjes en Philippe draaide vrijdag uit op een mislukking. Slechts twee gele hesjes waren aanwezig, van wie er een meteen weer naar buiten stapte.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de ravage na de rellen in Parijs

Videospeler inladen...

Meest gelezen