Videospeler inladen...

Paris s'éveille: geen noodtoestand, regering gaat praten met partijen en "gele hesjes"

De Franse president Emmanuel Macron heeft crisisberaad gehouden met zijn regering over de zware rellen van gisteren in Parijs. De noodtoestand wordt niet ingeroepen, maar wel moet premier Edouard Philippe over de kwestie overleg plegen met de leiders van de politieke partijen en met vertegenwoordigers van de "gele hesjes".   

Macron was gisteren op de G20-top in Argentinië, maar is vanmiddag meteen na zijn terugkeer in Parijs de schade aan en rond de Arc de Triomphe gaan bekijken. Hij sprak ook met brandweerlui en politieagenten. De president werd op straat zowel toegejuicht als uitgejouwd door de bevolking.  

Daarna zat Macron een bijeenkomst van zijn regering voor om maatregelen te bespreken. Veel is daarover niet bekend. "De president zal zich vandaag niet uitspreken", luidde het in een karige mededeling. Nadien is gezegd dat "er niet gesproken is over de noodtoestand". Macron heeft premier Philippe wel gevraagd om overleg te plegen met de leiders van de politieke partijen en met vertegenwoordigers van de "gele hesjes". Er is ook overwogen om meer politie vrij te maken om de komende dagen de orde te handhaven.

Bij de rellen gisteren in de Parijse binnenstad werden 378 mensen aangehouden en raakten er 133 gewond, onder wie één persoon die in levensgevaar verkeert. Hij kreeg een metalen hek op zich dat door betogers was losgewrikt.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Correspondent Frank Renout heeft gisteravond laat nog de schade opgemeten in Parijs. "De schade rond de Arc de Triomphe is enorm. Ik zag alleen maar autokarkassen, ingeslagen winkelruiten,  leeggeplunderde etalages en heel veel hulzen van traangasgranaten op straten." Premier Edouard Philippe was gisteren op televisie in schok. Hij sprak van "professionele relschoppers". Vooral de graffiti en andere vernielingen aan de Arc de Triomphe - een monument dat ontzettend symbolisch is voor de Fransen- schieten in het verkeerde keelgat.

AFP or licensors

Ik zal geweld nooit accepteren

Emmanuel Macron vanuit Buenos Aires

Van op de G-20-top in Buenos Aires reageerde president Emmanuel Macron gisteren als volgt: "Ik zal geweld nooit accepteren. Geen enkele zaak rechtvaardigt dat ordetroepen worden aangevallen, winkels geplunderd en voorbijgangers en journalisten bedreigd en dat de Arc de Triomphe wordt bevuild." Hij zei dat hij wel wil luisteren naar kritiek, maar dat deze uitbarsting van geweld niets te maken heeft met de vreedzame uiting van een terechte woede. De betogers die geweld gebruikt hebben, zullen opgespoord en bestraft worden, zei Macron.

AFP or licensors

Geen taboes. Ik ben bereid alles te bekijken om onze veiligheid te verzekeren

Macron zat vanmiddag samen met zijn premier Philippe, minister van Binnenlandse Zaken Castaner en de veiligheidsdiensten om een antwoord te formuleren op het ongekende geweld. De politievakbonden stellen voor dat de noodtoestand wordt afgekondigd. Wat ook de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner niet uitsluit. "Er zijn geen taboes. Ik ben bereid alles te bekijken wat onze veiligheid op straat kan verzekeren", zei hij onomwonden op de Franse tv.

De noodtoestand zou de minister, de politie en burgemeester van Parijs Anne Hidalgo meer bevoegdheden geven om de orde te kunnen handhaven. Zo kan een avondklok ingevoerd worden en kunnen huiszoekingen zonder toestemming van de rechter. De laatste keer dat de noodtoestand werd afgekondigd in de hoofdstad was na de terreuraanslagen, onder meer op de concertzaal Bataclan in 2015. De noodtoestand hield toen twee jaar aan.

Voorlopig is er dus geen sprake van de noodtoestand en lijkt Macron de voorkeur te geven aan overleg met de oppositie en met de protestbeweging. Veel zal echter afhangen van wat er de volgende week gaat gebeuren, want een nieuwe uitbarsting van geweld is voor de president wellicht geen optie.

Er werd overigens gisteren betoogd in tal van steden in Frankrijk. In totaal zouden er 136.000 mensen op straat gekomen zijn. In Charleville-Mezières in de Ardennen en in Toulouse in de Languedoc is het daarbij tot zware rellen gekomen. In Toulouse zijn er gisteren 57 gewonden gevallen en 48 onder hen waren leden van de politie. In Arles is er bij het protest een betoger gedood.

Een vierde actie(zater)dag gepland

Hoe gaat het verder met de "gele hesjes" die al weken protesteren, ook in ons land, tegen de hoge prijzen?

"Het protest is niet georganiseerd, we weten het niet. Op verschillende Facebookgroepen worden wel nieuwe oproepen gedaan: vanaf dinsdag zouden havens en olieraffinaderijen geblokkeerd worden en volgende zaterdag is alweer uitgeroepen tot nieuwe actiedag (de vierde op rij, red.)", legt Frank Renout uit. Afgelopen nacht werden nog auto's en gebouwen in brand gestoken in de buurt van de tolwegen ten zuiden van Narbonne.  

Volg je ons al op Instagram?

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen