Videospeler inladen...

57 bus- en tramlijnen De Lijn beter toegankelijk voor personen met een handicap

Vanaf vandaag beschikt De Lijn over 57 "Meer Mobiele Lijnen", dat wil zeggen, bus- en tramlijnen die beter toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Er waren er al 5, vandaag komen er 52 bij. Rolstoelgebruikers zullen niet meer hoeven te reserveren voor een rit op die lijnen.

48 veelgebruikte buslijnen en 9 veelgebruikte tramlijnen zijn vanaf vandaag dus "Meer Mobiele Lijnen". "De Lijn zorgt ervoor dat alle voertuigen op die lijn gegarandeerd toegankelijk zijn. Daarnaast is ook een aandeel van de haltes toegankelijk voor een rolstoel of mensen met een beperking", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn.

De toestellen op de Meer Mobiele Lijnen hebben een lage vloer en een oprijdplaat. Minstens de helft van de haltes is toegankelijk met assistentie, minstens 30 procent zonder assistentie. Dat betekent dat het perron verhoogd is, voldoende breed, effen en obstakelvrij. Voor blinden en slechtzienden is er een geleidelijn en opstakvlak in rubbertegels.

Rolstoelgebruikers zullen niet meer vooraf hoeven te reserveren als ze een rit willen maken op een van die lijnen. Wie zeker is dat hij wil kunnen meerijden op een andere lijn, kan daarvoor nog altijd reserveren. De Lijn duidt op zijn online routeplanner met een icoontje aan welke haltes toegankelijk zijn, aan de haltes zijn er aangepaste borden met pictogrammen.

In de toekomst moeten nog meer haltes toegankelijk gemaakt worden ,dat is een bevoegdheid van de wegbeheerder. "Het is onze doelstelling om alle haltes in eigen beheer volledig toegankelijk te maken. Het overgrote deel van de haltes - ongeveer 35.000- zijn in beheer van de wegbeheerder, de stad, de gemeente of het Vlaams Gewest", aldus Van de Vreken.

Binnenkort bezorgt De Lijn aan de 15 vervoerregio's een lijst met haltes die ze best eerst toegankelijk maken.

"De Inspecteur" van Radio 2 ging op stap met rolstoelgebruiker Cor Van Damme van de organisatie Onafhankelijk Leven. Bekijk hier de reportage.

Videospeler inladen...

Meest gelezen