Chris Lomme is 80: deze 8 series gaf ze mee kleur

Chris Lomme is vandaag 80. De actrice uit Kortrijk staat al meer dan een halve eeuw op de planken en speelde mee in een groot aantal films, maar het grote publiek kent haar vooral van rollen in series. Een bloemlezing.

1. "Schipper naast Mathilde"

De televisiecarrière van Chris Lomme begint eind 1959 wanneer ze een rol krijgt in "Schipper naast Mathilde", een populair feuilleton van de toenmalige NIR. In een speciale kerstaflevering kruipt Lomme letterlijk uit een doos als Marieke, de adoptiedochter van Mathilde (Jetje Cabanier) en schipper Matthias (Nand Buyl). Niet veel later begonnen Lomme en Buyl een relatie die tot zijn dood in 2009 zou standhouden.

Videospeler inladen...

2. "Axel Nort"

De ster van Lomme is gelanceerd en in de jaren die volgen speelt ze in verschillende series mee. In 1966 duikt ze op in "Axel Nort", een detectivereeks met Nand Buyl in de hoofdrol. Ook Jan Reusens en Johny Voners spelen mee. Zelf speelt Lomme de rol van Sonja. In onderstaande scène is ze samen met Voners te zien.

Videospeler inladen...

3. "Het zwaard van Ardoewaan"

In 1972 duikt Lomme terug in de tijd met "Het zwaard van Ardoewaan", een heldenepos dat zich in de tijd van de kruistochten afspeelt. Als Rikki speelt ze opnieuw aan de zijde van Nand Buyl. Ook Ann Petersen en Leo Madder doen mee. De jeugdreeks is de eerste die de BRT in kleur uitzendt.

Videospeler inladen...

4. "Buiten de zone"

Ook voor een cameo tekent Lomme graag present. In 1996 speelt ze mee in "Van mijn erf", een korte sketch in "Buiten de zone" over een fictieve Vlaamse boerenfilm waarin alle personages als een ketter vloeken. Senne Rouffaer, Dora Van der Groen en Jef Burm strooien eveneens met de betere krachttermen in het rond.

Videospeler inladen...

5. "F.C. De kampioenen"

Het aantal gastrollen dat Lomme in de loop van haar carrière bijeen speelt, is niet op de vingers van 2 handen te tellen. In 2005 is ze bijvoorbeeld in de aflevering "Op vrijersvoeten" van "F.C. De kampioenen" te zien als Roza Scheers, een weduwe op wie Fernand Costermans (Jacques Van Assche) zijn oog laat vallen.

Videospeler inladen...

6. "Katarakt"

Eind 2007 gaat op Eén "Katarakt" van start, een serie die zich afspeelt in de wereld van de fruitteelt in Haspengouw. Karlijn Sileghem speelt de hoofdrol van Elisabeth Donkers, een vrouw die het bedrijf van haar schoonvader probeert te redden en tegelijk aan een oogziekte ten prooi valt. Lomme geeft gestalte aan Gerda, de moeder van Elisabeth.

Videospeler inladen...

7. "In Vlaamse velden"

Begin 2014 is zowat elke acteur die Vlaanderen rijk is te zien in "In Vlaamse velden", een reeks over de gruwel van WO I in België. Onder anderen Barbara Sarafian en Lize Feryn spelen prominente rollen, maar ook Lomme doet mee. Zij kruipt in de huid van de strenge grootmoeder Geraldine die er niet voor terugdeinst haar kleindochter stokslagen te geven.

Videospeler inladen...

8. "Thuis"

Ook dit jaar laat Lomme zich opmerken, deze keer met een gastrol in "Thuis" op Eén. Daarin speelt ze een tweetal maanden de rol van Mariëtte, een oudere vrouw die zich door de taxi's van Taxi LEV laat rondrijden. Op 13 maart 2018 maakt ze op die manier haar entree aan de zijde van Renzo Fierens (Frank Van Erum).

Videospeler inladen...

Meest gelezen