Videospeler inladen...

De Wever over VN-migratiepact: "Regering die naar Marrakech gaat steunen we niet"

Bart De Wever, voorzitter van N-VA, zegt dat het VN-migratiepact echt niet gaat voor zijn partij. "We geloven niet in de bijkomende tekst. We zullen zien of er nog een oplossing mogelijk is. Maar een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet," zei De Wever na het N-VA-partijbureau. Het kernkabinet komt alvast rond 15 uur bijeen over de kwestie.

N-VA heeft als enige regeringspartij fundamentele problemen met het VN-migratiepact. Maar voor aanvang van het partijbureau vanmorgen benadrukten verschillende N-VA-kopstukken dat ze de val van de regering graag willen vermijden. En dat herhaalde voorzitter Bart De Wever nogmaals na afloop van het partijbureau. "Ik denk dat de regering zeker niet moet vallen en dat dat absoluut te vermijden is."

Ik denk dat de regering zeker niet moet vallen en dat dat absoluut te vermijden is

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Al benadrukt De Wever wel dat het VN-Migratiepact echt niet gaat voor hen. "Er zijn heel veel momenten geweest de afgelopen jaren dat één van de vier regeringspartners een fundamenteel probleem had, zelfs met zaken die al lang goedgekeurd waren, bijvoorbeeld de woonstbetredingen. Voor de MR ging het niet, dat was heel pijnlijk voor ons, maar we hebben dat gerespecteerd."

"Vandaag zijn wij in dat geval", vervolgt de N-VA-voorzitter. "Wij steunen het Europees migratiebeleid al lang niet meer. Die vrije illegale inwijking naar Europa, dat moet stoppen."

Lees verder onder de tweet 

De Wever wijst op de juridische gevolgen van het pact. "Het is niet bindend, maar gaat men daarmee naar een rechtbank stappen? Dat Europa geen push-back beleid meer doet, is het gevolg van de rechtbank, niet van een politieke beslissing. Dat grote risico ga je niet oplossen met een aanvullende verklaring, dat biedt geen echte oplossing. Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet," zo vervolgt De Wever. 

Premier Michel zei nog bij het verlaten van het partijbureau van MR dat ze binnen de regering zullen zoeken naar een oplossing. "Ik denk niet dat het onmogelijk is om toch een oplossing te vinden,"reageert De Wever. "Ik hoor dat de premier de regering gaat bijeenroepen. We gaan daar naar luisteren. "

Rond 15 uur komt het kernkabinet bijeen. Dat wil zeggen dat de premier samen met de vicepremiers zal vergaderen over het VN-pact.

Videospeler inladen...

Meest gelezen