Denemarken stuurt buitenlandse misdadigers naar een afgelegen eiland

Denemarken verstrengt zijn migratiebeleid. Buitenlanders en geweigerde asielzoekers die een misdaad begaan en veroordeeld worden tot een uitwijzing, worden ondergebracht op een verlaten eiland aan de Deense kust. Ook buitenlanders met 'getolereerd verblijf'-statuut belanden op het eiland. Dat meldt de Deense overheid.

Vrijdag heeft de Deense overheid beslist dat buitenlandse misdadigers, die veroordeeld zijn tot een uitwijzing, en geweigerde asielzoekers vanaf 2021 naar een onbewoond eiland aan de Deense kust worden geplaatst. Die maatregel werd vastgelegd in de nieuwe begrotingsovereenkomst tussen de Centrumrechtse minderheidsregering en de rechts-nationalistische Deense Volkspartij (DF) die gedoogsteun levert aan de regering. 

Concreet kunnen drie verschillende groepen op het eiland belanden:

1. Buitenlanders die worden uitgewezen als gevolg van een misdrijf of om redenen van staatsveiligheid. 

2. Geweigerde asielzoekers die veroordeeld zijn wegens een overtreding op het strafrecht.

3. Buitenlanders of asielzoekers met een 'getolereerd verblijf'-statuut.

Dergelijk statuut wordt gegeven aan buitenlanders/asielzoekers, die worden gezien als een dreiging voor de maatschappij of openbare orde, die ervan verdacht worden ernstige misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden te hebben gepleegd of aan buitenlanders die effectief een crimineel feit hebben gepleegd. Deze mensen worden geweigerd door Denemarken, maar als ze risico lopen gemarteld of vervolgd te worden, krijgen ze het 'getolereerd verblijf'-statuut. 

Wat deze drie groepen gemeen hebben, is dat de mensen niet in Denemarken mogen blijven, maar om bepaalde redenen niet uitgewezen kunnen worden. Dit bijvoorbeeld omdat ze staatloos zijn, of omdat Denemarken geen overnameovereenkomst heeft met het land van herkomst. Daarom heeft de Deense overheid beslist die mensen naar een centrum op Lindholm te sturen. 

Lindholm is een eiland van 7 hectare groot in de Baai van Stege dat zich aan de Deense kust bevindt. Op dat eiland komt een centrum. "Men zal niet gevangen zijn," meldt minister van Financiën Kristian Jensen aan het Deense persagentschap Ritzau, "er zal een ferry van en naar het eiland varen, maar niet de klok rond". "Men moet verplicht 's nachts aanwezig zijn in het deportatiecentrum," voegt Jensen toe. 

Hoewel de minister van Financiën niet spreekt van een gevangenis, zal de Deense Penitentiaire en Reclasseringsdienst (Kriminalforsorgen) verantwoordelijk zijn voor het centrum en zal er te allen tijde politie aanwezig zijn. 

"Er zijn meer grenzen aan je bewegingsruimte wanneer je op een onbewoond eiland bent," legt Jensen uit, "je bent in principe verplicht om op het eiland te blijven en zo hebben we meer controle over waar ze zijn."

Het eiland Lindholm wordt op dit moment gebruikt door het Veterinair Instituut van de Technische Universiteit van Denemarken. Ze doen er onderzoek naar verschillende virussen die ziektes zoals gekke koeienziekte en de varkenspest veroorzaken. 

Uiteenlopende reacties

De Deense Volkspartij juichte de maatregel alvast toe op Twitter met een animatie van een donkere man die op een eiland wordt gedumpt. "Gedeporteerde, criminele buitenlanders hebben GEEN reden om in Denemarken te zijn. Totdat we van hen afraken, verplaatsen we ze naar het eiland Lindholm," staat er in de tweet te lezen.

Volgens de Deense nieuwssite The Local heeft de oppositie veel kritiek op de maatregel. Uffe Elbæk, de leider van de Alternatieve Partij, liet alvast weten dat "de groene regering, die ik wil leiden, nooit mensen zou dwingen naar een verlaten eiland". 

Morten Østergaard, de leider van de Sociaalliberalen, vindt de inrichting op het eiland "maar een symbolisch gebaar dat niet de grondoorzaak van de ellende, die de criminaliteit en immigratie veroorzaakt in Denemarken, zal aanpakken."

De voorbije jaren is het migratiebeleid van Denemarken systematisch verstrengd. Zo werd in juli dit jaar nog een wet ingevoerd die 25 gebieden in Denemarken omdoopt tot 'getto's'. Het gaat over plaatsen waar veel migranten wonen. Kinderen uit die 'getto's' worden verplicht om 25 uur per week onderwijs te volgen in de Deense taal en 'Deense waarden'. Ook hebben vluchtelingen de eerste 7 jaar van hun verblijf in Denemarken slechts recht op de helft van een leefloon van een Deen, zelfs al hebben ze een verblijfsrecht en volgen ze taallessen of andere verplichte opleidingen.

Meest gelezen