Eerste verpakkingsvrije winkel in Hasselt

Gaan winkelen zonder ook maar één stukje plastic te verspillen? Dat kan sinds afgelopen weekend in de winkel Klinder in de Lombaardstraat in Hasselt. Machteld Lambrichts opende er een zaak waarin elk item gemaakt is van gerecycleerd of milieuvriendelijk materiaal.

Oorstokjes van bamboe, telefoonhoesjes van gerecycleerd plastic, shampoo in herbruikbare busjes en handtassen van oude brandweerslangen, sinds kort kan je dat en meer gaan halen in de eerste verpakkingsvrije winkel in Hasselt, in de Lombaardstraat. 

Ecologische versies

"Het gaat om producten die iedereen thuis heeft, maar waarvan wij de ecologische versies verkopen", zegt Machteld Lambrichts, uitbaatster van de winkel. "Producten zijn vaak onnodig verpakt. De shampoo-busjes of bijvoorbeeld het zilverpapier dat we gebruiken, kan eigenlijk heel makkelijk vervangen worden door verpakkingsvrije producten."

Lees verder onder de foto

producten in een rek van de verpakkingsvrije winkel

Zero-waste

Machteld is mama van twee en probeert ook thuis zo weinig mogelijk onnodig afval achter te laten. "Ik leef niet volledig zero-waste", geeft ze toe. "Maar het gaat om stapsgewijs aanpassen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe tandenborstel wil, koop je er eentje van bamboe en geen van plastic. En zo probeer je dat bij elk product te doen. Het is echt niet zo moeilijk."

Groen populair?

Met de winkel probeert Machteld mensen aan te zetten om zo milieubewust mogelijk te leven, want er is volgens haar nog werk aan hoe mensen denken. "Als iedereen één rietje per dag gebruikt omdat ze denken "Eén rietje, dat kan toch geen kwaad", dan is het nog steeds slecht voor het milieu. Maar het leeft vandaag toch wel echt. Milieubewust zijn is een beetje dé hype van 2018. En kijk naar het klimaatprotest van afgelopen zondag. Dat is een mooi voorbeeld."

Meest gelezen