Videospeler inladen...

Auteur Johan Op de Beeck over gele hesjes in Parijs: "Er is iets buitengewoons aan de gang"

De voorbije dagen is in Frankrijk voor tientallen miljoenen euro schade aangericht in de marge van het gelehesjesprotest. De "casseurs" hadden het ook gemunt op de Arc de Triomphe in Parijs, en dat is volgens Frankrijkkenner Johan Op de Beeck symbolisch niet onbelangrijk.

"Men zegt niet voor niks dat er op dit moment 'c'est un moment d' insurrection' bezig is", zegt Op de Beeck in "De afspraak". Hij is de auteur van verschillende biografieën over Napoleon en van het boek 'De Zonnekoning', een biografie over Lodewijk XIV. "Dat betekent opstand. De revolutie begint niet met een hele bevolking die plots rechtstaat. Dat begint met kleine dingen die van de ene op de andere dag de andere kant uit gaan." 

De situatie is veel gevaarlijker dan wij vanuit onze zetel in het redelijk kalme België denken

Frankrijkkenner en auteur Johan Op den Beeck

Het zijn niet alleen beelden van geweld die Op de Beeck zijn opgevallen, maar er waren ook beelden van politieagenten die hun helm afnemen en samen de Marseillaise begonnen te zingen. "Dat hier iets heel bijzonders aan de gang is, lijkt mij wel duidelijk." Volgens Op de Beeck wordt niet langer geluisterd naar het gezag van de staat en  wordt zelfs het hele politieke systeem van de Vijfde Republiek in vraag gesteld.

Frankrijk in een soort prerevolutionaire toestand, als het ware. Op de Beeck omschrijft de huidige protestbeweging bij onze zuiderburen als "een eigenaardig amalgaam" van extreem linkse en extreemrechtse relschoppers, studenten, jongeren, enz... "Dat maakt het ook zo oncontroleerbaar", vindt hij. "De situatie is veel gevaarlijker dan wij vanuit onze zetel in het redelijk kalme België denken."

De beleidsmakers in Parijs staan voor een aartsmoeilijke opdracht. Enerzijds zijn ze zelf verdeeld over de aanpak van de protestbeweging - moet er al dan niet een geste komen en zo ja welk soort geste? - maar anderzijds is het helemaal niet duidelijk met welke gesprekspartner ze in gesprek moeten gaan. 

Kan een referendum soelaas bieden? Maar waarover moet dat referendum dan gaan? Of moeten er vervroegde verkiezingen komen? "Macron is verkozen zonder programma, door amper een kwart van de Fransen", analyseert Johan op de Beeck. "Zijn draagvlak is schaars. De zonnekoning straalt niet."

Meest gelezen