Alexander De Croo: "Als je niet op zoek bent naar een oplossing, moet je dat beter nu zeggen"

Vicepremier Alexander De Croo is not amused over het feit dat de N-VA niet wil weten van een Belgisch inlegvel bij het VN-migratiepact. "Als je niet op zoek bent naar een oplossing, moet je dat beter nu zeggen", verklaarde de minister bij zijn aankomst op het partijbestuur van Open VLD.

Er is in ons land nog altijd een krachtmeting aan de gang binnen de federale regering over het al dan niet goedkeuren van het VN-migratiepact. CD&V, Open VLD en de MR van premier Michel zijn voor de goedkeuring ervan, maar de N-VA is tegen. Premier Michel zal de regering een voorstel doen om uit de impasse te geraken. 

Bij Open VLD geloven ze erin dat de premier daarin zal slagen. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zei vanochtend dat ze begrip heeft voor het feit dat er bepaalde kanttekeningen bij de tekst geplaatst worden. 

Niet naar Marrakech gaan, waar het pact volgende maandag ondertekend zal worden, is voor haar echter geen optie. "Als je daar niet naartoe gaat, dan zet je de premier in zijn blootje. Dan zeg je: wij doen niet mee. Wij denken dat je beter mee aan tafel zit. Als je je onthoudt, dan onttrek je je aan de internationale samenleving, dan zet je je buitenspel."

Samenwerken

Toch denkt ook Rutten, net zoals Wouter Beke van CD&V, dat het goed zou zijn een verklaring bij de tekst te hebben. "Er zijn dingen die je verkeerd kan lezen.  Op het vlak van gezinshereniging zouden we bijvoorbeeld minder streng moeten worden, ik geef maar een element, maar ik ga me er niet op vastpinnen. Zo'n verklaring kan wel helpen. Je moet dat op een volwassen en ambitieuze manier proberen te managen, dat doe je volgens ons door samen te werken." 

Maar vanochtend, bij het N-VA-partijbureau hebben verschillende partijkopstukken duidelijk laten weten dat ze niet willen weten van een inlegvel bij de tekst. "Het pact zelf is problematisch", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde het nog scherper.  "We geloven niet in de bijkomende tekst. We zullen zien of er nog een oplossing mogelijk is. Maar een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet." Het wordt dus aartsmoeilijk om een oplossing te vinden.

Valt de regering?

Open VLD-voorzitter Rutten en minister De Croo zeiden vanochtend nog dat ze niet verwachten dat de regering over de kwestie zal vallen. "Ik heb N-VA dit weekend ook horen zegen dat ze niet aansturen op de val van de regering, dat vind ik heel positief", zegt Rutten.

"Het zou jammer zijn net voor de meet te struikelen. Maar we moeten begrijpen dat heel veel mensen zich zorgen maken als het gaat over migratie. Kunnen we dat aan? Wat betekent het ook voor ons? Die bekommernis van N-VA, daar heb ik begrip voor. Als dat leeft bij bevolking, moet je ernaar luisteren. We lossen dit best op door te gaan samenwerken met andere landen. We verschillen van mening over hoe belangrijk die eerste stap is. Wij vinden die wel belangrijk." 

"Een week is nog altijd een eeuwigheid in de politiek", besluit Rutten. "Als ik er niet in geloofde, zou ik hier niet zitten. Ik geloof in de kracht van de premier om een oplossing te vinden. Het is verdomd moeilijk om premier te zijn van dit land. Hij krijgt heel veel op zijn kop, vooral in Franstalig België. Ik respecteer hem enorm en geef hem alle kansen om met een oplossing te komen." Vervroegde verkiezingen zijn voor Rutten geen optie. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Gwendolyn Rutten: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen