Videospeler inladen...

Attenborough op klimaatconferentie: "De val van de beschaving loert aan de horizon"

Op de klimaatconferentie in Katowice in Polen heeft de beroemde Britse natuurdocumentairemaker Sir David Attenborough gespeecht in naam van de gewone mensen over de hele wereld. Hij deed een warme oproep aan de aanwezige leiders in hun naam, en riep hen op om te durven de juiste beslissingen te nemen: "De mensen staan achter u en zullen uw beslissingen steunen." Naast Attenborough sprak o.a. ook Mark Rutte, die de lat voor Nederland hoog wil leggen, tenminste als de Europese partners meedoen.

Het was voor het eerst dat iemand los van de hoogwaardigheidsbekleders kwam spreken in naam van het hele volk op zo'n belangrijke klimaatconferentie. Attenborough had de eer om voor die primeur in te staan. In de conferentiezaal staat symbolisch ook een lege stoel die alle mensen vertegenwoordigt. Het was in hun naam dat Attenborugh dus sprak. "Die mensen zijn hier virtueel om rechtstreeks tot ú te spreken", richtte hij zich tot de beleidsmakers in de zaal. 

Attenborough verwees eerst naar het algemene charter van de Verenigde Naties, dat elke mens op aarde recht heeft op een stem. "De VN belooft om iedereen, zowel de zwakkeren als de sterkeren, te beschermen tegen oorlog, hongersnood en andere door de mens veroorzaakte rampen. Maar momenteel staan we voor een door de mens veroorzaakte ramp die wereldwijd gaat, onze grootste bedreiging in duizenden jaren: klimaatverandering." (lees door onder de tweet)

We staan voor onze grootste bedreiging in duizenden jaren

Attenborough nam geen blad voor de mond: "Als we geen actie ondernemen, dan loert de val van onze beschavingen aan de horizon, en het einde van een groot deel van onze natuurlijke wereld." 

Daarop volgde een compilatiefilmpje met reacties van gewone mensen van over de hele wereld. Uit cijfers blijkt dat 95 procent van alle mensen ter wereld al de gevolgen van de opwarming van de aarde heeft ervaren. 

Beleidsmakers, onderneem nu actie: de mensen staan achter u

Attenborough besloot met een positieve noot: Parijs (de klimaatconferentie van 3 jaar geleden, red.) heeft getoond dat het kan. "De mensen die we in het filmpje zagen, staan achter u", richtte hij zich weer tot de beleidsmakers.

Zijn boodschap: durf moeilijke en moedige beslissingen te nemen, want de mensen steunen u daarin: "De mensen willen dat u nú actie onderneemt. Zij staan achter u en steunen u in het nemen van moeilijke beslissingen, en zijn bereid opofferingen te doen in hun alledaagse leven."  

De VN lanceert ook een "Act Now"-actie, waarin mensen kunnen ontdekken welke eenvoudige ingrepen ze kunnen doen. "Want ze beseffen dat ook zij hun duit in het zakje moeten doen." (klik op de video bovenaan om de integrale speech van Attenborough te bekijken; lees door onder de tweet)

VN-baas Guterres: "Klimaatverandering gaat sneller dan wij"

Eerder had António Guterres, de baas van de Verenigde Naties, herhaald dat de wereld veel te traag aan het reageren is op de klimaatverandering. We gaan niet de juiste richting uit, en we schakelen nog altijd niet snel genoeg om de opwarming van de aarde af te remmen, zo was zijn boodschap, ondanks het feit dat we telkens weer zien hoe verwoestend klimaatverandering kan zijn.

Guterres wees erop dat "de klimaatverandering veel sneller gaat dan wij." Hij voegde eraan toe: "We hebben een probleem, een serieus probleem."

En dat probleem is onder meer dat we al in 2030 aan anderhalve graad opwarming zouden kunnen zitten. Guterres waarschuwde daarvoor, en voor de verwoestende impact dat dit zou kunnen hebben. 

Guterres was een van de sprekers in de ochtendsessie. Later vanmiddag kwamen nog enkele staats- en regeringsleiders aan de beurt, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte. (lees door onder de tweet)

De liberaal Rutte riep de deelnemers aan de conferentie op om het momentum van Parijs 2015 vast te houden. "We moeten zelfs meer doen", zei hij. "In Nederland mikken we op een reductie van 95 procent in uitstoot tegen 2050. We werken er nu aan om tegen 2030 aan 49 procent te zitten. Maar de realiteit is dat zelfs dit onvoldoende is om de doelstellingen van Parijs te halen. Daarom willen we in Nederland de lat hoger leggen: we willen gaan naar 55 procent reductie tegen 2030, op voorwaarde dat we onze partners in de EU ervan kunnen overtuigen hetzelfde te doen." 

Het feit dat er al zo vroeg op de conferentie staats- en regeringsleiders spreken, en de people's voice van David Attenborough, zijn alvast een sterk signaal voor de komende 10 dagen: er wordt echt wel iets concreets verwacht. 

Nederland wil de lat hoger leggen, als onze Europese partners meedoen

Meest gelezen