Videospeler inladen...

Ondernemer, industrieel en één van de rijkste Belgen Albert Frère (92), is overleden

Albert Frère, één van de rijkste Belgen, is overleden. Dat meldt Groep Brussel Lambert (GBL), zijn industriële holding. De industrieel werd 92 jaar.

Albert Frère geldt als de belangrijkste industrieel in het naoorlogse België. Frère begon na de Tweede Wereldoorlog als een handelaar in oud ijzer en werkte zich op als één van de belangrijkste figuren in de Belgische industriële en financiële wereld. 

"Frère was een selfmade man", zegt De Tijd-journalist Jean Vanempten die Frères biografie schreef.  "Hij heeft zijn humaniora niet afgemaakt en is meteen in de zaak van zijn overleden vader begonnen."

Al snel bleek dat de jonge Frère een heel goede neus voor zakendoen had. "Hij is begonnen met het internationaal verkopen van staal, wat men voordien niet deed. Zo heeft hij heel snel een groot imperium opgebouwd", weet Vanempten.

Dat imperium reikte al snel verder dan de staalsector. Toen die sector in crisis verkeerde, zocht Frère andere sectoren op. "Hij heeft daarvan gebruikgemaakt om door te stoten naar de financiële wereld. Tegen de jaren 1990 was hij de man die in grote mate het financiële leven in België bepaalde."

Met zijn holding Groep Brussel Lambert (GBL) werd Frère actief in belangrijke sectoren zoals energie, industrie en financiële diensten. Hij groeide uit tot een van de machtigste ondernemers van België en Frankrijk. 

Waardoor was Frère zo succesvol? "Zijn grote geheim is dat hij altijd een gewiekste koper en verkoper is geweest", vertelt Frères biograaf. "Het was iemand die voortdurend op zoek was naar opportuniteiten: hetzij om te kopen, hetzij om te verkopen. Zo goedkoop mogelijk kopen en zo duur mogelijk verkopen, was zijn geheim. Dat is hem niet altijd in dank afgenomen. Maar in de logica van een financier is dat dé manier om zaken te doen."

In 2015 stopte Frère op 89-jarige leeftijd als gedelegeerd bestuurder van GBL. Sindsdien heeft vooral schoonzoon Ian Gallienne de teugels van het imperium Frère in handen.

Het vermogen van de familie Frère wordt geschat op ruim 6,2 miljard euro. In de lijst van rijkste Belgen staat de familie op nummer 4, maar in de lijst van rijkste mensen op aarde, van het tijdschrift Forbes, prijkt Frère al jaren als rijkste Belg. 

Meest gelezen