Overleeft de regering deze week? "Een oplossing is nog mogelijk" 

Overleeft de regering-Michel deze week en vindt de premier een oplossing voor de ondertekening voor de ondertekening van het VN-migratiepact? Dat is de hamvraag vandaag. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder ziet nog een kans dat de regeringspartijen eruit komen. “Ik denk dat het punt om tot een oplossing te komen nog niet voorbij is”, zegt De Vadder in “De ochtend” op Radio 1.

Het wordt een cruciale week voor de regering-Michel: krijgt de premier de regeringspartijen nog op één lijn over de ondertekening van het VN-migratiepact of struikelt de regering over de kwestie?

Bij het begin van de week zijn de verschillende partijen er alleszins nog niet uit. “Ik ga ervan uit dat er een heel weekend stevig overleg is gepleegd”, zegt Ivan De Vadder. Dat concludeert hij na de passage van CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in het Radio 1-programma “De ochtend” vanmorgen. Beiden kwamen met bijna exact dezelfde boodschap.

“Er zijn wat wat subtiele verschillen, maar in grote lijnen brachten ze dezelfde boodschap.” In de eerste plaats zeiden ze beiden: “We gaan naar Marrakech volgende week.” En "we" dat is in dit geval premier Charles Michel (MR) die maandag verwacht wordt in de Marokkaanse stad om er namens België het omstreden VN-migratiepact te ondertekenen, waar regeringspartner N-VA tegen gekant is.

Zowel Rutten als Beke hoopt dat er deze week een compromis uit de bus komt. “Ze wijzen allebei naar de eerste minister. Die heeft een moeilijke week voor de boeg want hij moet proberen een compromis te vinden.”

Zelfde oplossing

De Vadder hoorde Rutten en Beke ook beiden naar dezelfde oplossing wijzen: een interpretatieve tekst, als bijlage bij de ondertekening. “Sommigen noemen het smalend een inlegvelletje. Het is een tekst waarin je aan het migratiepact toevoegt dat je er een bepaald interpretatie aan meegeeft.”

“Gwendolyn Rutten zegt dat je bepaalde aspecten van die tekst verkeerd zou kunnen begrijpen. Wouter Beke oppert ook die oplossing, maar zegt dat er geen spraakverwarring is en somde een aantal landen op die ook zo’n inlegvelletje gaan gebruiken. De vraag is alleen: zal de N-VA hiermee akkoord gaan?”

Vandaag al?

Maandag wordt de premier in Marrakech verwacht, dus de tijd dringt. “Vandaag, in de loop van de namiddag of vanavond lijkt een goed moment om al eens te proberen tot een oplossing te komen”, denkt De Vadder.

De Vadder denkt ook dat het nog niet te laat is om tot een oplossing te komen. “Je hoort iedereen zeggen dat ze geen verkiezingen willen en de regering nog heel veel werk te doen heeft, terwijl er al heel wat werk is gedaan. Met dat palmares wil men naar de kiezer trekken in mei, en niet met een gevallen regering.”

Men wil met het palmares van de afgelopen 5 jaar naar de kiezer trekken in mei, en niet met een gevallen regering.

“Maar met één opvallende vingerwijzing”, merkt De Vadder tot slot op. “Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zei dat er gewerkt moest blijven worden, ook op het domein van asielbeleid."

"Daarmee verwees ze naar het plafond dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft gelegd op het aantal asielaanvragen. Maar het is duidelijk de intentie dat men met het palmares van de afgelopen vijf jaar naar de kiezer wil. De week zal ons vertellen of ze die intentie kunnen waarmaken.”

Meest gelezen