Videospeler inladen...

Kernkabinet over VN-migratiepact afgelopen, Jambon: "We werken aan oplossing"

In Brussel is het crisisoverleg over het VN-migratiepact zonet afgelopen na ruim twee uur. En dat lijkt constructief verlopen te zijn. "We werken aan een oplossing," wist N-VA-vicepremier Jan Jambon na afloop te zeggen. Morgenmiddag werken de topministers voort aan een oplossing. De regering is niet gevallen. 

Om 15 uur is het kernkabinet in ons land bijeen gekomen. Premier Charles Michel heeft er samen met de vicepremiers vergaderd over het VN-Migratiepact. Dat kernkabinet is nu afgelopen en de teneur van de boodschap van N-VA-vicepremier Jan Jambon is positief: "We werken aan een oplossing," zo wist hij te zeggen. Premier Michel gaat nu overleg plegen met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en met de ministers-presidenten.

Het voorstel dat Michel op tafel heeft gelegd tijdens het kernkabinet is gebaseerd op de tekst die in Nederland en Denemarken wordt gebruikt om het pact goed te keuren, is van Alexander De Croo te horen. "Op basis daarvan gaan we verder werken." Dat zal morgen vanaf 15 uur gebeuren. Volgens Didier Reynders is het de bedoeling dat ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken daar bij zal zijn.  

Normaal ging Michel maandag op het vliegtuig richting Marrakech stappen, om daar namens België het VN-migratiepact te ondertekenen. Maar de vraag is nog maar of dat zal gebeuren. Want regeringspartij N-VA heeft fundamentele problemen met het VN-pact. "Wij steunen het Europees migratiebeleid al lang niet meer," wist voorzitter Bart De Wever vanmorgen te zeggen. "De vrije illegale inwijking naar Europa moet stoppen." En dus verzet N-VA zich tegen een goedkeuring van het pact. De andere regeringspartijen vinden dat ons land dat wel moet doen. 

Wat betreft het vallen van de regering was De Wever vanmorgen na het partijbureau duidelijk: "Ik denk dat de regering zeker niet moet vallen en dat dat absoluut te vermijden is." En dat is nu ook niet gebeurd. 

De Croo: "We werken verder op basis van tekst Nederland en Denemarken"

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo wijst erop dat er wordt verder gewerkt. "De premier heeft een voorstel op tafel gelegd, op basis van de tekst die Denemarken en Nederland gaan gebruiken om het pact goed te keuren," verduidelijkt De Croo. "Op basis daarvan gaan we verder werken."

Herbekijk de analyse van Bart Verhulst in "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Christophe Deborsu in "De afspraak": "Groot probleem voor N-VA"

Videospeler inladen...

Meest gelezen